Aina vähem naisi võtab abielludes mehe perekonnanime

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

1970. aastatel otsustasid paljud feministid jätta abielludes oma neiupõlvenime alles. See trend vaibus kaheksakümnendatel, kuid nüüd võtab jällegi aina vähem naisi abielludes mehe perekonnanime.

New York Times'i uuringu järgi võtab praegu veel vähem naisi mehe perekonnanime kui seitsmekümnendatel, vahendab Newser. Viimastel aastatel abiellunud ameerika naistest jätab lausa 20 protsenti alles oma neiupõlvenime; 1980ndatel tegi seda 14 protsenti ja 1990ndatel 18 protsenti pruutidest. Seda tehakse eelkõige praktilistel põhjustel. Näiteks kui naine on ühe perekonnanimega karjääri teinud, siis ei taha ta oma nime vahetada. Lisaks tahavad nad, et tuttavad saaksid neid sotsiaalmeedias vana nime järgi üles leida. Osadel on ka lihtsalt kiindumus oma neiupõlvenime vastu ja ei taha sellest emotsionaalsetel põhjustel loobuda.

Mõned eksperdid arvavad, et aina vähem naisi võtab abielludes mehe perekonnanime, sest naisi on hakatud ühiskonnas rohkem väärtustama ja neil pole eduks vaja ennast mehega siduda. Partnerid on suhtes võrdsed ja see on naise otsustada, kas ta tahab võtta mehe perekonnanime või mitte. Lisaks on paljudel naistel erinevate perekonnanimedega vanemad, seega neiupõlvenime allesjätmine tundub nende jaoks igati loomulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles