Aborti tehakse kõige enam majanduslikel põhjustel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abordi kasuks otsustatakse kõige rohkem majanduslikel põhjustel.
Abordi kasuks otsustatakse kõige rohkem majanduslikel põhjustel. Foto: SCANPIX

2007. aastal avaldatud Eesti naiste tervise uuringust selgus, et peamiselt tehakse aborti majanduslikel põhjustel või ebakindla suhte tõttu.

Uurimisaruandes toodi ühiskonna muutuste positiivse mõjuna seksuaal- ja reproduktiivtervisele välja enam kui kahekordne abortide arvu vähenemine pärast seda, kui Eestis muutusid kättesaadavaks tänapäevased rasestumisvastased vahendid ja levis teave nende kohta.

Kuigi rasedust katkestatakse üha vähem, tehti statistikaameti andmetel mullu 9693 aborti, millest 7542 olid tahtlikud.

Tartu Ülikooli naistekliiniku läbiviidud 2007. aasta uurimisaruandest selgus, et rohkem kui kolmandikku abordi kasuks otsustanud naist mõjutasid majanduslikud põhjused, kusjuures antud tegur tingis poolte kuni 25-aastaste noorte raseduse katkestamise.

Viimase raseduse katkestamise põhjusena tõi ligi neljandik naistest välja ebakindla suhte, kusjuures vanusegrupiti arvamuses suuri erinevusi ei olnud. 17 protsenti küsitletustest ei toonud last ilmale väikese elamispinna tõttu - kõige enam pidasid ruumipuudust takistuseks 35- kuni 44-aastased.

16,8 protsenti naistest tõi abordi põhjuseks, et ei oldud valmis lapse eest vastutama. Alaealiste puhul sai see määravaks kolmveerandil juhtudest, samas nimetas umbes viis protsenti üle 35-aastastest naistest põhjusena vastutusest loobumist.

Järgnevalt oli enamvalitud vastusevariandiks pooleliolevad õpingud, umbes 12 protsenti ei tahtnud last partneriga, kellest rasedaks jäädi ning iga kümnes naine tõi abordi põhjuseks, et ei soovita last üksi kasvatada.

Lisaks põhjendas neljandik alaealistest raseduse katkestamist vanemate või partneri survega ning sama paljud märkisid, et neil puudub abi lapsehoidmisel. Pooled alla 18-aastased vastanud väitsid, et neil puudus lapse jaoks aeg.

Muud, vastusevariantides puuduvad põhjused, tõi määrava tegurina välja ligi kolmandik aborti teinud naistest

Antud küsitlus viidi läbi 16- kuni 44-aastaste naiste seas ning raseduse katkestamise põhjuseks võis valida mitu varianti. Uuringus kasutati 2672 küsimustiku andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles