Kuhu minna lastega Lätis? Sigulda hitid

Kristina Traks
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristina Traks

Kui minna Sigulda kanti, siis soovitavalt mitmeks päevaks. Selles legendidest kubisevas kandis ei tohiks küll kellelgi igav hakata ja ühe päevaga ei jõua paigale ringi peale teha. 

Olen lastega Siguldas mitmel suvel kolamas käinud ja võib küll öelda, et meelelahutust leidub juba päris väikestele, suurematest rääkimata. Aga mida siis Siguldas ja seal ümbruses teha?

Muidugi ei saa üle ega ümber Turaida lossist, 13. sajandil ehitatud keskaegsest kindlusest. Loss on keldrist pööningukambriteni täis põnevat avastamist kõigest, mis samast leitud on. Ei puudu sealt raudrüüd, vanad sõjariistad, müntidest rääkimata. Tihtipeale toimub lossi õues erinevaid temaatilisi etteasteid või on lastel võimalus midagi meisterdada. Näiteks valmistada savist lossi väike koopia. 

Lossi ümbritseb kaitseala, mis on põhimõtteliselt kui üks imeilus hoolitsetud park. Sealt leiab hulgaliselt kohti pikniku pidamiseks. Samas asuv mõis aga on avatud muuseumina – saab uudistada, kuidas vanasti mõisaelu kulges. Kõik see kokku on Läti üks suuremaid turismiatraktsioone ehk et hinnad on vastavad ning melu ka. 

Väidetavalt on iga eestlase kodus Läti kõige kuulsam suveniir Sigulda kepp – kõvera otsaga kepp, mis on kaunistatud sissepõletatud mustritega. Keppe müüakse Turaida kaitseala väravas kõikvõimalikes suurustes ning ega Siguldast pole kombeks ilma vähemalt ühe kõverikuta ära tulla. Aga mis värk Sigulda kepiga üldse on ja miks selline imelik sümbol? Väidetavalt on kepimeisterdamise traditsioon puhtpraktiline – Sigulda on ammusest ajast olnud peenema rahva puhkepaik ja jalutamisel kulub ju ikka ära üks hea kõvera sangaga jalutuskepp. Nii hakatudki valmistama ja müüma Sigulda keppe. 

Peaaegu samasugune kohustuslik atraktsioon nagu Sigulda kepi mälestuseks ostmine on kohaliku köisraudteega sõitmine. Hind on sellel lõbul krõbe, aga pilt Gauja ürgoru kohal on nii vägev, et patt oleks siin kokku hoida.   

Kes armastab jutte ja legende, siis Sigulda kandis pole neist puudus. Turaida Roosi kurb armastuslugu on üks neist. Imeilus orvust tüdruk Maija käinud Gutmanise koopas oma aednikust armastatuga kohtumas. Maijasse oli armunud veel teinegi mees, kes pettusega Maija kord koopasse meelitas. Seal andis ta valida – kas mina või tema. Maija aga valis oma aedniku ja seega surma. Ta on maetud Turaida surnuaeda, aednikust kallima istutatud pärnapuu aga kasvab ta haual senini. Kogu lugu leidis aset 400 aastat tagasi. 

Gutmansi koobas, kus Turaida Roos aednik Victoriga kohtamas käis, asub kohe Turaida lossi külje all ja on väga käidav koht. See on Baltimaade suurim koobas – 10 meetrit kõrge, 12 meetrit lai. 

Muuseum on ka Turaida stoloovaja – täiesti stiilipuhas nõukaaegne söökla. Menüü on ka vist sama, mis nõuka ajal. Sigulda snitšel maitseb kohutavalt, kuigi sisaldab ennenägematut innovatsiooni  – kotletile on riputatud riivjuustu. Köögi sisseseade, söökla mööbel ning töötajate näoilmed on samad, mida tunneme eelmisest riigikorrast. 

Otse Gauja jõe kaldal Sigulda külje all asub Tarzani seikluspark, kus saavad ennast tühjaks rahmeldada nii suured kui väikesed. Pargis on erineva raskusastmega seiklusrajad ja kõige noorematena lastakse rajale juba 3-aastaseid. Nemad saavad turnida meetri kõrgusel rajal. Lisaks seiklusradadele saab pargis veel tuubidega mäest alla kihutada, suusatõstukiga üles sõita, velokartidega sõita, vibu lasta, suurel batuudil hüpata jne. Kõikidele atraktsioonidele saab osta ühe-korra pileteid, kuid kui vähegi aega ja ronimistahtmist rohkem on, siis tasuks võtta komplekspilet, mis lubab kõik atraktsioonid ära proovida. 

Kellel lapsed veel jaksavad ringi joosta, siis otse Sigulda linna keskel on ilmatu suur lastepark, kus on huvitavaid ja erineva raskusega ronilaid nii suurematele kui väiksematele. Lätlastele kohaselt on park eeskujulikult hoolitsetud ja täis õitsvaid lilleklumpe. 

Mõned hinnad Siguldas

Täiskasvanu komplekspilet Tarzani seikluspargis – 32 eurot

12-17-aastase lapse komplekspilet Tarzani seikluspargis – 22 eurot

7-12-aastase lapse komplekspilet – 20 eurot

3-7-aastase lapse komplekspilet  12 eurot

Vaata ka 

Turaida muuseumi täiskasvanu pääse suvehooajal – 4.98 eurot

Üliõpilase pilet – 2.85

Perepilet (2 täiskasvanut + kaks või rohkem 7-18-aastast last) – 10.67

Sõiduauto parkimine – 1.42

Vaata lisaks 

Sõit köisraudteega: täiskasvanu pilet üks ots tööpäeviti 4.00, nädalavahetustel 5.00 eurot. 3-12-aastased lapsed vastavalt 2 ja 3 eurot. 

Vaata veel 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles