Analüüsi end: kas oled partneri suhtes liiga nõudlik?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik eeldame, et partner on meie jaoks alati olemas, kui me teda vajame. Me ei pruugi seda endale tunnistada, kuid alateadlikult hindame pidevalt sedagi, kas partner on meie jaoks piisavalt hea või mitte. 

Teadlased on selle analüüsimiseks läbi viinud mitmeid uuringuid. Ühes uuringus kasutati nelja erinevat küsimustikku ja inimestel paluti küsimustikus olevaid väiteid hinnata 5-palli süsteemis, kus 1 tähendas «üldse mitte» ja 5 «väga palju», kirjutab Psychology Today.

Järgnevalt on neli küsimustikku välja toodud. Hinda järgmisi väiteid 5-palli süsteemis, kus 5 tähendab, et sa nõustud väitega ja 1 tähendab, et ei nõustu üldse.

1. küsimustik

  1. Ma mõtlen sageli sellele, kas partner on minu jaoks piisavalt hea.
  2. Vahel on mul tunne, et ta pole minu jaoks piisavalt hea.
  3. Partneri puudujäägid häirivad mind.
  4. Kui partner ajab mind närvi, mõtlen sageli suhte lõpetamisele.
  5. Kui partner ajab mind närvi, mõtlen uuele suhtele.
  6. Kui partner teeb mulle haiget, valdab mind kohe tunne, et ma ei saa teda usaldada.
  7. Ma tunnen tihti, et väärin rohkemat, kui see suhe mulle pakub.
  8. Suhtes kogen mõnikord raevu, mida ma muidu oma igapäevases elus ei koge.

2. küsimustik

  1. Mul on partnerile kõrged ootused.
  2. Ma eeldan, et partner mõistab mind ilma, et ma peaksin talle midagi selgitama.
  3. Ma ei suuda muuta oma ootusi partneri suhtes.
  4. Ma eeldan, et partner on minu suhtes väga tähelepanelik.

3. küsimustik

  1. Mõnikord tunnen, et ma pole piisavalt hea partner.
  2. Mind painab sageli mõte, kas ma olen oma partnerit väärt.
  3. Ma tunnen, et partner väärib enamat, kui see suhe talle praegu pakub.

4. küsimustik

  1. Ma veendun, et saan suhtest seda, mille olen ära teeninud.
  2. Ma olen väärt partnerit, kes oleks väga tundlik.
  3. Ma usun, et partneril on minuga vedanud.
  4. Ma ei lepi suhtes vähemaga, kui olen ära teeninud.

Nüüd liida iga küsimustiku punktid kokku ja vaata, millises küsimustikus oli su tulemus kõige kõrgem. Tulemusi aitavad tõlgendada järgmised selgitused.

1. küsimustik: kõrged nõudmised

Inimesed, kes said kõige rohkem punkte selles küsimustikus, usuvad nii suhetes kui ka elus üldiselt, et teised on neile midagi võlgu. Nad arvavad, et nad ise on teistest lihtsalt nii palju paremad. Suhtes usuvad need inimesed, et väärivad vaid parimat ja nad on iga hetk valmis edasi liikuma, kui midagi paremat on silmapiiril. Nad märkavad partneri vigu, aga mitte iseenda omi.

2. küsimustik: ootused

Selle küsimustiku kõrge tulemus näitab, et sul on kõrged ootused partnerile ja sellele, kuidas ta sinuga käitub. Usud, et partner peaks sulle jäägitult tähelepanu ja mõistmist pakkuma, kuigi alati pole sa seda ära teeninud.

3. küsimustik: piiratud nõudmised

Kui said selles küsimustikus kõrge tulemuse, siis arvad, et partner väärib sinust paremat. Arvad, et sinu vajadused, soovid ja ootused on teisejärgulised ega nõua, et keegi neid täidaks. «Piiratud» viitab sellele, et sa ei oska sõnades väljendada seda, mida sa partnerilt ootad või vajad.

4. küsimustik: enesekindlad nõudmised

Usud kindlalt, et sinu soovid peavad saama rahuldatud. Kuigi selle küsimustiku väited sarnanevad esimese küsimustiku omadega, leiavad psühholoogid, et on väga mõistlik ja tervitatav, kui inimene suudab iseenda ja oma õiguste eest seista.

Kui vaatad oma tulemusi ja nende selgitusi, kui reaalne on see, et suhe pakub sulle ja partnerile rahuldust? Kui sa oled iseendast kas liiga heal või liiga halval arvamusel, siis see võib sind väga õnnetuks muuta, sest partner pole kunagi võimeline su ootustele vastama. Probleem võib olla selles, et sinu ootused partnerile on kas liiga kõrged või sa pole neid üldse väljendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles