Viis psühholoogilist põhjust, miks Facebook võib tekitada sõltuvust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sina tead, miks sa pidevalt Facebooki sisse logid? Ilmselt mitte. Aga kas oled kuulnud, et Facebook võib tekitada sõltuvust? Kui soovid sotsiaalmeediasõltuvusest vabaneda ja oma harjumusi muuta, siis pead kõigepealt mõistma, mis on nende harjumuste ajendiks.

Järgnevalt on välja toodud viis psühholoogilist põhjust, miks võib Facebook sõltuvust tekitada, kirjutab Lifehack.

1. Facebookis uudisvoo jälgimine pärsib heade töötulemuste saavutamist

Facebook on väga hea ajaviide sellepärast, et Facebooki uudisvoog ei lõppegi ära. Pole oluline, kui kaua sa oled enda arvates uudisvoogu jälginud, see muudkui uueneb ja muutub üha pikemaks. Seetõttu oleks mõistlik muuta oma suhtumist Facebooki. Ära võta seda kui vahendit, mis lihtsustab teistega suhtlemist ega ajaviidet, vaid pigem vaenlast, mis ei lase sul tööd teha. 

2. Oma elu Facebooki paiskamine on märk, et oled üksik või otsustusvõimetu

Facebook meenutab igavat tõsielusarja, mis on kõigile kogu aeg kättesaadav. Arvad, et teisi huvitab, mida sa lõunaks sõid? Tõenäoliselt mitte. Sellised tühised faktid ei lisa elule väärtust. Sa teed seda vaid seetõttu, et oled üksik ja otsid teiste heakskiitu. Sõprade-tuttavate heakskiidu otsimine võib näidata ka seda, et sul on madal enesehinnang ja sa oled otsustusvõimetu. 

3. Facebookis teiste jälgimine näitab ebatervet võrdlemist ja vähest kiindumist

Facebookis on väga lihtne teisi jälitada. Seda tehakse kahel põhjusel ja kumbki neist pole kuigi positiivne. Kui jälgid Facebookis pidevalt oma eksi tegemisi, siis ilmselt elad minevikus. Kui sul on raskusi edasiliikumisega, otsi abi mõnelt professionaalilt. Kui piilud Facebookis argsi mõnda silmarõõmu, oleks mõistlikum talle reaalses elus läheneda. Teiste jälgimine võib viidata ka sellele, et sa oled sisimas õnnetu inimene. Niigi on keeruline end teistega mitte võrrelda, kuid Facebookis muutub see peaaegu võimatuks.

4. Pidevalt Facebooki märguannete kontrollimine viitab kannatamatusele või soovile teistele heameelt teha

Facebook kasutab ära seda, et me kõik soovime teistele meeldida. Ajus vallandub dopamiini iga kord, kui märkad Facebookis punasel taustal olevat numbrit. Dopamiin on ajukemikaal, mis paneb meid otsima naudingut toidust, seksist, narkootikumidest jne. Nauding kõlab teoorias ju hästi, kuid dopamiin võib soodustada ka ennasthävitavat käitumist. Kui muutud Facebooki märguannete «orjaks», siis kaob kiirelt enesekontroll. Iga kord, kui kellelegi meeldib see, mida sa oled postitanud, mõistab su aju seda nii, et sina meeldid teistele. Jätka samas vaimus ja peagi on sul tõsine sõltuvusprobleem.

5. Sageli Facebooki uudisvoo uuendamine tähendab seda, et sa kardad millestki ilma jääda

Facebooki tõttu on raske teistele asjadele keskenduda, sest pidevalt on hirm, et võid millestki ilma jääda. Värskendad pidevalt Facebooki esilehte, sest äkki keegi on vahepeal midagi postitanud. Paljud inimesed vaatavad Facebooki ka olukordades, kus nad tegelikult peaksid tähelepanu pöörama teistele inimestele, mitte virtuaalmaailmale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles