Arstid räägivad naiste suurimatest hirmudest raseduse ajal

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rasedaks jäämine valmistab enamikele naistele suurt rõõmu. Kuid lisaks rõõmule on raseduse ajal paratamatult pidev mure ka lapse tervise pärast.

Kuid kui naine on terve, siis ei pea arstide sõnul väga pabistama. «Enamik naisi, kes hoolitsevad enne rasestumist ja raseduse ajal oma tervise eest, ei peaks nii palju muretsema,» räägib naistearst Alyssa Dweck Women's Health Magazine'le. Arstid räägivad naiste kõige suurematest hirmudest raseduse ajal ning jagavad  nende kohta teadmisi.

Nurisünnitus

Üks viiest rasedusest lõppeb nurisünnitusega esimese 10-12 nädala ajal. «Kuid enamik nendest on seotud geneetiliste vigadega, mida ei saa ennetada,» selgitab Dweck. Selle pärast ei ole mõtet muretseda, sest see ei aita kuidagi asjale kaasa. Selleks, et riski vähendada, ei tohi suitsetada ja tuleb hoida tervislikku kehakaalu. Kui sul on raseduse algusfaasis valud või veritsemine, siis tuleb pöörduda koheselt arsti poole. Günekoloog Mary Jane Minkin räägib, et esimene nürisünnitus ei tähenda, et järgmistel rasedustel nurisünnituse tõenäosus suureneb.

Avastada, et lapsel on sünnidefekt

Enamik sünnidefektidest on ennetamatud ja need on suhteliselt haruldased. Sünnidefekt on 3-4 protsendil lastest, kuid see tähendab, et 96-97 protsenti lastest on täiesti terved. Tänapäeva tehnoloogia võimaldab 22. rasedusnädalal sünnidefekte tuvastada. Oluline on vältida alkoholi, suitsetamist ja teatud ravimeid, et vähendada terviseprobleemide esinemise tõenäosust.

Kõhu ära löömine ja beebile haiget tegemine

Hea uudis: peaaegu võimatu on lapsele kõhtu ära lüües haiget teha, sest lootevedelik kaitseb teda põrutuste eest.

Enneaegne sünnitus

Arstidel on raske öelda, kellel on suurem soodumus enneaegsele sünnitusele. Kogemus on näidanud, et tavaliselt on need naised, kellel on juba varem olnud enneaegne sünnitus, kes kannavad mitmikuid või kellel algab veritsemine. Minkin arvab, et enneaegne sünnitus juhtub üldjuhul kümnel protsendil rasedustest. Kui enda eest hoolitseda, siis ei tasu selle pärast ennatlikult muretseda.

Nabanöör ümber lapse kaela

Nabanöör läheb sünnituse ajal suhteliselt tihti ümber lapse kaela – see juhtub umbes 25 protsendil naistel. Kuid siiski ei tasu selle pärast muretseda, sest enamasti saavad arstid selle probleemi ilusti kõrvaldada. «Väga harva läheb nabanöör mitu korda ümber lapse kaela, mis võib tekitada suuremaid probleeme, kuid see on väga erandlik juhus,» räägib Dweck.

Ebameeldiv sünnitus

Naised kardavad sünnitust väga: enamasti kardetakse tohutut valu või haiglasse õigeks ajaks mitte jõudmist. Sünnitamine on küll valus, aga seda saab leevendada nii valuvaigistitega kui ka hingamistehnikatega. Enne sünnitust tasub nende võimalustega tutvuda ja raseduse ajal teha kindlaid harjutusi, et sünnitus kulgeks kergemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles