Mullivesi ei ole tervisele alati kasulik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mullivesi oleks justkui ideaalne suvine janukustutaja, mis on tervislik alternatiiv alkoholile ja limonaadile, kuid veidi huvitavam kui tavaline kraanivesi. Aga kas see on ikka nii hea, kui enamasti arvatakse?

Hambaprobleemid

Süsihappegaas, mis tekitab joogi sisse mullid, tekitab vees lahustudes ka süsihapet, mis annabki gaseeritud veele nii värskendava ja kergelt hapuka maitse, kirjutab Daily Mail. Kuigi mõnes vees võivad looduslikud mineraalained vee happesust tasakaalustada, on enamikus gaseeritud vetes pH-tase küllalt madal, et hambaemaili pehmendada. See muudab hambad kahjustuste suhtes haavatavamaks, eriti kui gaseeritud vett rüübatakse kogu päeva vältel.

Probleemi võimendatakse veelgi, kui mulliveele lisatakse happelisi sidruni- või laimiviile. Tugeva ja kaitsva hambaemaili järkjärguline kulumine võib lõpuks paljastada hamba kollase dentiini, mille tagajärjeks on valu ja tundlikkus. Selleks, et hambaid hoida, peaks gaseeritud vett jooma vaid toidu kõrvale. Sagedase gaseeritud vee joomise korral ei jõua sülg suus happeid piisavalt neutraliseerida. 

Samal põhjusel ei ole mõistlik hoida mullivett öökapil, et seda öösel juua. Gaseeritud veel kahju hammastele saab ennetada, kui juua läbi kõrre. Lisaks tasub pärast gaseeritud vee joomist oodata hambapesuga vähemalt 40 minutit, et hambaemail taastuks. Kui nii palju aega pole oodata, loputa suud puhte veega või näri suhkruvaba nätsu, et sülje tööd kiirendada.

Sool, mis tekitab janu

Mulliveed võivad olla väga erinevad – pane tähele, mida sa jood. Mõnes gaseeritud vees võib olla olulisel määral soola, mis on tooteetiketile märgitud naatriumina (Na). 

Liigne soolatarbimine on seotud kõrge vererõhuga, mis võib põhjustada südamehaigusi. Näiteks liitris Badoiti gaseeritud vees on 0,45 g soola, mis teeb 7, 5 protsenti 6 g soovituslikust päevasest maksimumkogusest. Selles on üheksa korda rohkem soola kui tavalises kraanivees. Arvestades seda, et soola on väikeses koguses pea kõiges, mida sa päeva jooksul sööd või jood, võib see kõik kokku moodustada suure hulga soola. 

Sool tekitab janu. Kui jood vett, milles on seda väga palju, tunned end janusemalt kui tavalist vett juues ning jood seega ka rohkem. 

Puhitused ja kõrvetised

Mullivesi võib tekitada lisagaase seedesüsteemis, mis paneb röhitsema, ajab kõhu punni ja tekitab puhitusi. See võib olla eriti ebamugav või isegi valus neile, kellel on soole ärritussündroom. Kuigi mullivee joomisega kaasnevad sümptomid on ajutised, tasub sellega arvestada, kui eelistad lamedat kõhtu. 

Samuti ei tasu gaseeritud jooke juua neil, kel on probleeme kõrvetistega. Mullivesi lisab maosisule survet, mis suurendab kõrvetiste tekkeohtu. 

Suhkruvesi

Gaseeritud maitsevete müük on viimase aastaga oluliselt tõusnud. Kui sinagi oled fänn, siis ole tähelepanelik. Kuigi pakendil ilutsevad värskete puuviljade ja allikavee kujutised, tuleks vee sisaldusele pilk peale visata. Mõni jook võib sisaldada koguni sama palju suhkrut kui koola. 

Bangori ülikoolis tehti uuring, mis näitas, et juba paari klaasi magustatud vee joomine tumestab inimese magusataju ja tekitab veel suuremat magusaisu. Ka joogi happeline koostis võib suurendada söögiisu, sest teeb maitsete tundmise intensiivsemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles