Sinu kehakeele viis salajast sõnumit

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kehakeel ehk sõnadeta suhtlus ei ole ametlik keel nagu see, mida me räägime. Sellegipoolest annab inimene edasi väga palju infot ka suud avamata.

Enamasti ei pane me teatud kehakeelemärke ise tähelegi. Mõne pealtnäha tühise žestiga võime jätta aga kellelegi sügava mulje, kirjutab Psychology Today. 

Kulmukergitus

Kui inimene näeb kedagi tuttavat, kergitab ta hetkeks kiiresti kulmu, kuigi ise ta seda tavaliselt tähele ei pane. Teadlikul tasandil saab seda aga kasutada kellegi sõnatuks tervituseks. Etoloog Irenaus Eibl-Eibesfeldt leidis kulmukergitust uurides, et see on universaalne äratundmise märk.

Pupilli laienemine

Uuringuteseeria näitas, et atraktiivsete naiste pildid tundusid veelgi ilusamad, kui naiste pupillid olid suuremaks tehtud. Seda teadmist kasutasid ära juba Vana-Egiptuse naised, kel oli tavaks silgutada oma silma mürgist belladonnat, et pupillid laieneks.

Kausi-žest

Tegu on liigutusega, mille puhul inimene tõstab oma käsi sümmeetriliselt ja sünkroonselt üles, moodustades kausi kuju. Seda tehakse näiteks siis, kui soovitakse väljendada arusaamist, justkui öeldes, et «see kõik on minu ees». Teised näevad seda enamasti positiivsena, sest jääb mulje, et viipaja on tark. 

Võltsnaeratus

Paul Ekman on väga põhjalikult uuringud, kuidas eristada ehedat naeratust, mis väljendab siirast õnnetunnet ja teeseldus naeratust. Saladus peitu silmades. Tõeliselt naeratades kaasab inimene ka silmad ja silmanurkadesse tekivad kortsukesed. Võltsnaeratust kasutatakse enamasti kellegi teise meeleheaks, justkui öeldes «Ma naeratan, aga ma ei naudi seda» või «Ma olen sinu meele järgi».

Batoni žest

Sel puhul on käsi rusikas ning pöial väljaulatuvalt selle peal. Seda käeliigutust kasutavad väga tihti poliitikud (eriti Bill Clinton), et oma juttu mõjusamalt esitada. Nõnda kätt liigutades saab kõne sisu positiivselt toonitada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles