Smugeldus: Itaalia köök Eesti lauale

Madle Timm
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaallased limpsaksid keelt: Heret Pauskar tutvustab 90-sentimeetrist kõvanisujahust käsitööpastat, troccoli't.
Itaallased limpsaksid keelt: Heret Pauskar tutvustab 90-sentimeetrist kõvanisujahust käsitööpastat, troccoli't. Foto: Kalev Saar

Lõunasöögiks jäätiseburger? Sitsiillaste toidulaualt leiab suvist lõikuskuud ilmestama kohati ootamatuid retsepte. Ise nad uusi maitseid aga naljalt omaks ei võta.

Pitsamäed ja veinijõed, see kõlab nagu Itaalia köök. See pole siiski kaugeltki kõik, mida saapakujulisel riigil toidulauale on panna. Hiljuti valmis Heret Pauskari ja Lia Virkuse koostatud kokaraamat «Sitsiilia köök», mis tutvustab lihtsaid koduseid toite, mille maitseomadused ei tohiks ühtegi toidufänni nina kirtsutama panna.

Pauskar, kes elas ka ise aastaid Itaalias, räägib, et sitsiillased on oma kokakunsti üle tõeliselt uhked ja külalisi nad oma kööki naljalt askeldama ei lase. Eesti toitu pole neile samuti mõtet pakkuda – see lihtsalt ei meeldi. «Vahel tekib [Itaalias olles] tunne, et ei oskagi süüa teha,» lausub Pauskar naerdes. «Kutsud kellegi külla, muudad natuke midagi ära ja siis nad ütlevad, et «mm, see pole ikka päris see, minu ema teeb hoopis teisiti».»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles