Levimas on ohtlik trend – isetehtud breketid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeval on breketite abiga võimalik oma hammaste asendit soovi korral muuta. Kuid need abivahendid on väga kallid ja selle pärast on osad inimesed proovinud neid kodus ise meisterdada.

Levimas on trend, kus teismelised teevad omale hammaste asendi parandamiseks juuksekummidest breketeid, vahendab Cosmopolitan.com. Youtube'is levib õpetusvideo, mille pealkirjaks on «Lihtsad odavad breketid! Ilma hambaarsti juurde minemata!» Sellel on juba üle 365 000 vaatamise. Seal õpetab tüdruk juuksekummide abil oma hambaid kokku suruma, et hambavahedest lahti saada. «See on valus, eriti esimesed paar päeva. Kuid ärge andke alla, sest lõpptulemus on seda väärt,» räägib tüdruk videos. Seda videot on paljud järgi teinud ja ka mitmed teised videod õpetavad kodus breketeid valmistama.

Videotes tundub breketite valmistamine kerge, kuid oma hammaste liigutamine ilma hambaarstiga konsulteerimata on väga halb mõte. Ameerika ortodontide liit pidi selle trendi pärast välja saatma hoiatusteate, mis teadvustab sellega kaasnevaid ohte. «Ortodontia on väga peen teadus, mida peab aastaid õppima. Koduste vahenditega on võimatu turvaliselt hambaid liigutada,» räägib ortodont Michael Apa. Isetehtud breketitega võib oma hambaid niivõrd palju kahjustada, et need võivad lihtsalt ära murduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles