Kas vanemal sobib teha lapsele suule musi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapse arengu jaoks on väga tähtis, et vanem pööraks talle tähelepanu ja näitaks välja oma armastust. Aga kust läheb piir?

Lapsevanemaks olemine on üsna keeruline roll ja ka kõige paremad vanemad mõtlevad sageli sellele, kas nad teevad oma lastega kõike õigesti ja kas nad kasvatavad neid nii, et neist tulevad head täiskasvanud. Lapsevanem ise võib oma kasvatusmeetodites kindel olla, aga arvamuseavaldajaid leidub alati ning aeg-ajalt puutub iga vanem kokku mõne vastuolulise teemaga, mis paneb teda sügavamalt mõtlema. Lapsele suule musi tegemine on üks neist teemadest, kirjutab YourTango.

Nimelt on mitmed eksperdid arvamusel, et vanemad ei tohiks lastele suule musi teha, sest huuled on erogeenne piirkond ja suule musi tegemine võib tekitada lapses palju segadust. Suule musi tegemist peetakse seksuaalseks tegevuseks. «Suule musi tegemine võib mõjuda stimuleerivalt… ja see tekitab segadust,» sõnas dr Charlotte Reznick. «Kui issi teeb emmele musi või vastupidi, mida see siis tähendab lapse jaoks, kui tema teeb emmele või issile suule musi? Kui keegi küsiks minult, millal lõpetada lapsele suule musi tegemine, siis ma ütleks, et nüüd kohe.»

Raamatute autor ja ema Sabrina Rogers-Anderson ei ole selle väitega aga sugugi nõus. «Kui mu 2-aastane nõjatub minu poole ja tahab mulle kinkida üle ilase musi, kas ma peaksin siis tema näo eemale lükkama ja selgitama, et see pole sobilik? Kas ma peaksin talle ütlema ka seda, et tema seelik on liiga lühike ja ma ei luba tal enam Rihanna muusikat kuulata?»

Dr Paul Hokemeyer sõnas hiljuti antud intervjuus, et vanemad peavad lastega kindlad piirid paika panema, aga oma tunnete ja armastuse väljendamise puhul ei leia Hokemeyer, et suule musi tegemine oleks üle piiri astumine.

Kas suule musi tegemine tekitab lastes tõesti nii palju segadust? Kliiniline psühholoog ja nelja lapse ema Sally-Anne McCormack ütles, et see pole sugugi nii. «Noorele lapsele suule musi tegemine ei tekita temas mingisugust segadust. Sama hästi võiks väita, et rinnaga imetamine tekitab lastes segadust. Mõne inimese jaoks võib see tunduda vastuolulisena, aga suule musi tegemine pole seksuaalsem tegevus kui beebi selja silitamine,» selgitas McCormack.

Kuigi mõned vanemad teevad oma lastele suule musi veel siis, kui lapsed on juba ammu täisealised, loobuvad vanemad enamasti sellest siis, kui laps läheneb teismeeale. «Ühel hetkel pole laps enam nõus seda tegema, kuna ta näeb, et üldiselt sellist asja ei tehta,» nentis McCormack.

Vanema armastuse tundmine on lastele väga tähtis ja mõned tegevused – näiteks suule musi tegemine – on paljude vanemate silmis lihtsalt väga armsad ja süütud tegevused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles