Lugeja kirjutab: nutivõõrutuseks sobib kaval punktisüsteem!

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile kirjutas Ragne, kes jagab oma pere ülikavalat nippi, kuidas lapsed nutiseadmetest eemal hoida. Nende peres on kasutusel punktisüsteem!

Kuna meie peres on kasvamas kaks last – üks 15aastane teismeline ja teine 7 aastane lapselaps, siis mina ema ja vanaemana pean pidevalt üles näitama leidlikkust, et lapsi liigse arvuti või telefoniekraani ees istumise eest kaitsta.

Meie oleme oma kodus juurutanud punktide süsteemi. Iga tund, mis laps vabatahtlikult ilma kisa ja kärata on nõus omal vabal ajal (see tähendab ajal, mil ta ei kasuta nutiseadet kooliülesannete tegemiseks: paraku tänapäeval enam teisiti ei saa) nutiseadmest loobuma, annab talle ühe punkti. Jättes välja suveaja, jääb lastel sellist vaba aega, et lihtsalt arvutis istuda, päevas umbes kolm-neli tundi.

Kuna peres on kaks last, siis on saanud punktikogumisest omamoodi võistlus ja hobi – see, kellel on rohkem punkte, saab kogutud punktid vahetada enda mõnest nn «tüütust kohustusest» «vabaks ostmiseks».

Tüütud kohustused, mis aga siiski tuleb paratamatult ära teha, on näiteks lemmikloomaga varahommikul, kui teised veel magavad, õue pissile minemine, kartulite koorimine pere eine tarbeks, prügiämbri väljaviimine, kassiliiva vahetamine, oma toa koristamine jms.  Kuna need ülesanded on meie peres peamiselt siiski laste panus ühisesse majapidamisse, siis teavad tüdrukud hästi, et neist ära viilida ei saa, küll aga saab oma nutiseadme punkte kasutades need teise lapse kaela veeretada.

Piltlikult öeldes pääseb näiteks kümne nutipunktiga vabaks üheks nädalaks varahommikul koeraga jalutamisest. Seega on lapse enda asi, kui kiiresti ta tahab oma kümme punkti kätte saada: tegelikult piisab ainult kahel päeval arvutis mitteistumisest või siis seitsmel päeval iga päev 1,5 tunni võrra vähem arvutis olemisest ja võib mureta olla, et järgmisel nädala sa varahommikuti koera pissitama ei pea.

Senikaua, kuni punktide kogumine veel käib, ei jää koer arusaadavalt pissitamata, vaid siis tehakse seda kordamööda – kes aga enne oma kümme punkti kätte saab, on järgneval nädalal sellest ülesandest prii. Millisest kohustusest järgmisel nädalal laps vaba tahab olla, saab ta ise valida. Eriti magus kohustus, mida tüdrukud punktide abil teise kaela armastavad lükata, on nädalalõpul oma toa suurpuhastus. Mis saab veel lahedamat olla, kui vaadata kuidas teine laps sinu tuba usinalt kraamib, samal ajal kui sina nutiseadmes istud ja põnevat arvutimängu mängid – kuigi jah, kui ka ise liiga kaua arvutisse passima jääd, kummitab sind ennast kohe oht, et oled ise järgmine nädal vastupidises rollis ja aina kraamid, pissitad ja koorid kartuleid. Valik on sinu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles