Kümme sammu teadlikuma toitumise poole

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aluseline ravikuur on tervise-eeskiri, mis on mõeldud selleks, et aidata su keha happelisest seisundist välja, tasakaalustades happe-aluse manustamist. Pea meeles, sul pole vaja kõrvaldada kõiki happelisi toiduaineid, selle asemel peaks sinu eesmärk olema süüa vähem happelisi ja rohkem aluselisi toiduaineid, et oma keha pH-taseme pikka aega kestnud tasakaalutust korvata. Sa ei pea jooksma maratoni, sul on vaja mõõdukat ja regulaarset treenimist. Sinu keha ei taha äärmusi, vaid soovib tasakaalu.

Oluline on pöörata tähelepanu sellele, kuidas sa sööd ja kuidas sa end pärast tunned. Kas sa kiirustad söömisega, et saaksid millegi muu juurde asuda? Kas sa närid ainult mõne korra ja neelad siis toidu peaaegu tervena alla? Kas sa loputad oma toidu söögiajal joogiga alla? Kas sa sööd käigu pealt? Kõigil neil asjadel on sinu üldisele tervisele suurem mõju, kui sa ilmselt mõistad.

Ole teadlik

Pikaajalise rahulolu, lõõgastumise ja üldise vaimse tervise saavutamine on oluline, kui soovid elada kvaliteetset elu. Stress, kehv uni ja õnnetuolek ei mõjuta üksnes su igapäevaelu, vaid muudavad su keha ka haigustele vastuvõtlikumaks.

Keha ja vaimu tasakaalustamist tuleb alustada teadvustamisega sellest, kuidas su keha end tunneb, missuguste emotsioonidega reageerid sa olukordadele ning millised on sinu söömis- ja elustiiliharjumused. See tähendab iseendale keskendumist, enda tundmist ja rahulikku enesevalitsemist. Heade harjumuste ja tasakaalustatud elustiili kujundamiseks on olemas oma võtted.

Üks mõistuse ja keha tasakaalustamise meetod on MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction − teadlikkusel põhinev stressi vähendamine), tehnika, mis aitab ennetada ja ravida läbipõlemist ja stressiga seotud haigusi. MBSR kombineerib vaimu treenimiseks budistlikke meditatsioonivõtteid ja jooga elemente mittereligioossel ja mitteesoteerilisel moel. Eesmärk on muuta teadlikkus igapäevase rutiini osaks. See hõlmab kriitikavaba ja teadlikku tähelepanu koondamist hetkele ning oma keha, emotsioonide ja keskkonna tajumist. Kõrgendatud teadlikkus peaks võimaldama sul asju selgemalt ja realistlikumalt jälgida ning emotsioone reguleerida.

Teadliku söömise plussid

Paljud meist on hakanud pidama söögiaegu vajaduseks, millest saab läbi tormata, et teha aega teistele asjadele, nagu töö, kodused toimetused, teleri vaatamine. Me sööme pidevalt jooksu pealt või kontorilaua ääres ning vahel kugistame taldrikutäie toitu alla isegi kodus. Me liigume autopiloodi peal ning pistame söögi suhu, närime ja neelame mehaaniliselt. Isegi kui me ahmime tervisliku toidu endale kiiresti sisse, ei seedi see korralikult ja pingestab organeid. Söögiaeg peab olema sinu enda ja perekonna aeg, võimalus leida pidepunkt ja olla maailmaga kooskõlas. Arvestades seda, kui oluline on toit meie elushoidmisel, peaksime pühendama sellele rohkem aega. Kui me seda ei tee, siis pisendame oma vaimu, oma toitumist. Sul pole alati söömise jaoks aega, kuid selles suunas püüdlemine nii sageli kui võimalik on äärmiselt kasulik.

Kümme sammu teadlikuks söömiseks

1. Anna endale söömiseks aega. Varu igaks söögikorraks vähemalt kolmkümmend minutit laua taga.

2. Hoolitse selle eest, et istud mugavalt. Hinga paar korda sügavalt, et maha rahuneda ja leppida sellega, et see aeg on söömiseks eraldatud. Ole tänulik, et sul on toitvat toitu.

3. Pane tähele oma kannatamatust, kihku lihtsalt toit ära süüa. Võib-olla mõtled sa tegemist vajavatele asjadele, kuid püüa keskenduda. See aeg on pühendatud toidu nautimisele.

4. Vaata toitu oma taldrikul. Väärtusta selle visuaalseid omadusi. Nuusuta oma toitu. Hinga sisse aroome, mis panevad suu vett jooksma.

5. Enne söömisega alustamist mõtle, kui palju toitu sa võtad kahvlile – mida vähem, seda parem.

6. Kui sa paned toidu suhu, võta aega närimise ajal väärtustada erinevaid maitseid ja tekstuure.

7. Näri hoolikalt, vähemalt umbes kolmkümmend korda. Veendu enne neelamist, et toit on suus täielikult läbi mälutud.

8. Pane kahvel suutäite vahel käest ära. Oluline on võtta aega ja puhata, et sa magu üle ei koormaks.

9. Pane vastu igale tungile kiirustada – võib-olla magustoidu, järgmise suutäie juurde või püsti tõusma ja midagi muud tegema.

10. Kui oled lõpetanud, jää istuma ja lõõgastu mõni minut. Sa pead tundma end rahuliku, rahuldatu ja toidetuna, mitte paisununa või liiga täis. Sinu keha ja mõistus tänavad sind spetsiaalselt võetud aja eest.

Katkend raamatust «Aluseline toitumine», Stephan Domeig. Kirjastus Pegasus, 2015

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles