Psühholoog: soovimatu rasedus võib noores naises valla päästa hävituslikke tundeid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aborti kahetsenud naine sai protseduuri ebaõnnestumise tõttu teist korda emaks.
Aborti kahetsenud naine sai protseduuri ebaõnnestumise tõttu teist korda emaks. Foto: SCANPIX

Kui noor naine pole emakssaamiseks valmis, võib rasedus temas valla päästa hävituslikke tundeid ning siis on vaja juba spetsialistide abi, ütles psühhoterapeut Tiiu Arro.

Emakssaamine on Arro sõnul väga sügavaid tundeid äratav kogemus, milles on oma osa kehalistel aistingutel, omaenda sünnikogemuse mälujälgedel, suhetel oma emaga, lapse isaga, lähedaste ja eakaaslastega ning kõigel, mis annab tähenduse nii suurele elumuutusele. «Vastu tahtmist rasedaks jäämisel pole raskete tunnete esilekerkimine sugugi haruldane,» märkis Arro.

Hävituslikuks muutuvad tunded Arro sõnul siis, kui inimene ei jaksa neid kanda ja soovib neist iga hinna eest vabaneda. «Siis on kindlasti vaja abi otsida,» nentis Arro. «Aidata oskavad need, kes suudavad mõista emakssaamise mitmekülgset kogemust ning kanda tunnete raskust.»

Tamsalu koolitüdruku juhtumi puhul, kus 18-aastane neiu väidetavalt eitas oma rasedust kuni nurisünnituseni, oli Arro sõnul tegemist väga tugevate emotsioonidega. Mis võis olla nende põhjuseks, pole Arro sõnul mõtet spekuleerida. «Aga kahjuks ei saa ka öelda, et meie ühiskond igat last avasüli ootab.»

Sellistel puhkudel saavad lähedased Arro sõnul aidata märgata, et olukord pole tulevasele emale jõukohane ning suunata ta spetsialistide poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles