Kuidas käia šoppamas nii, et ei kulutaks kogu raha ära?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljudele naistele meeldib käia poodides ja endale uusi asju osta. Kuid liigne kulutamine võib muutuda suureks probleemiks, mis mõjub rahakotile laastavalt.

Poodides käimine on hea ajaviide, kui võtad asja mõistusega ja väldid impulsiivseid oste. Allwomenstalk annab nõu, kuidas käia šoppamas nii, et ei kulutaks kogu raha ära:

1. Mõtle enne ostmist

Impulsiivsed ostud mõjuvad rahakotile alati halvasti. Seega mõtle enne igat ostu hoolega läbi, kas sul on seda asja vaja. Isegi odavaid asju ostes võid lõpuks jõuda olukorrani, kus mõttetute asjade peale on kulunud palju raha. Ära lange liiga kergelt allahindluste ohvriks.

2. Tee selgeks, kas vajad või tahad uusi asju

Kas arvad, et vajad uusi kingi ja disainerkotti? Tõenäoliselt sa lihtsalt tahaksid neid asju, kuigi sul on juba sobivad kingad ja kott olemas. Teadvusta endale, et tegelikkuses ei ole sul neid uusi asju füüsiliselt vaja ja ei pea neid ostma.

3. Kasuta sularaha

Kui lähed šoppama, siis jäta deebet- ja krediitkaart koju ning võta kaasa ainult sularaha. Nii on kergem endale kehtestatud limiidist kinni pidada ja sa ei saa kulutada rohkem raha, kui sul parasjagu kaasas on.

4. Koosta omale eelarve ja järgi seda

Liida kokku oma tulud ja kulud ning planeeri oma raha kulutamist. Kuluta raha ainult vastavalt oma eelarvele. Kui sul ei ole vaba raha, et riideid osta, siis pole üldse poodidesse mõtet minna.

5. Hoia kokku

Planeeri oma raha kulutamist otstarbekalt. Kui tead, et tahad teha lähikuudel suurema ostu, siis ürita hoida igapäevaste kulutuste pealt võimalikult palju kokku. Mõtle oma kulutused ette ja mõtle välja kindel plaan, kuidas saaksid seda endale lubada.

6. Ära võrdle ennast teistega

Kui sinu sõbrad kulutavad palju raha riietele, siis see ei tähenda, et sina peaksid seda tegema. Ära tunne kohustust kanda disainerrõivaid − ela vastavalt enda standarditele ja ära kuluta raha, et teistele muljet avaldada.

7. Kogu säästusid

Oluline on panna iga kuu veidi raha kõrvale, et mustadel päevadel oleks vajadusel kuskilt raha võtta. Säästud aitavad toime tulla ootamatute kulutustega ja tänu sellele saad eelarvest endiselt ilusti kinni pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles