Kuidas õigesti kala praadida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala.
Kala. Foto: SCANPIX

Kala on väga tervislik ja vajalik toit kogu perele. Selles on külluslikult valke, tervislikke rasvasid ja mineraale. Millegipärast tunnevad aga paljud kala valmistamise ees hirmu, sest peavad seda liiga keerukaks ja pelgavad kalafileed ära rikkuda.

  • Kala küpseb väga kiiresti, mis teeb sellest suurepärase argiroa. Tegelikult saab nii värsket kui külmutatud kala väga kergesti pannil praadida ilma suurema tülita, õpetab Prevention.
  • Patsuta kalatükid pabersalvrätiga kuivaks. Külmutatud kalast immitseb sulades välja väga palju niiskust, mistõttu on selle kuivatamine eriti tähtis. 
  • Jäta kala pruunistamise ajal rahule! Ära torgi ega nihuta kalatükki küpsemise ajal ja ära proovi seda liiga vara ümber keerata. Las see praeb rahus oma kaks minutit.
  • Kui üks külg on isuäratavalt pruuniks küpsenud, keera kalatükk ringi ja prae veel veidi.
  • Nüüd aseta pannile kaas või kui kaant pole, siis fooliumist kate. Tõsta pann tulelt ära ja lase kalal kaane all kuuma auru sees umbes 10 minutit järelküpseda. Vahepeal ära piilu kaane alla! Nii jääb kala pealt krõbe ja seest mahlane.
  • Praadimis-aurutamistehnika sobib hästi igasuguse tihkema tekstuuriga kalatüki või filee küpsetamiseks. Sobivad on näiteks tilaapia, heik, ahven, meriahven, tursk, paltus, lõhe, mõõkkala, tuur.
  • Maitsesta kala maitsetaimedega, näiteks tüümiani või rosmariiniga. Aurutamine toob maitseainete maitse ja lõhna veelgi paremini esile. Kui soovid, lisa pärast praadimist pannile sidruniviile.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles