Idee õhtusöögiks: prantsuspärane köögiviljahautis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuspärane köögiviljahautis
Prantsuspärane köögiviljahautis Foto: Kristel Vokk

Tervise Arengu Instituut jätkab köögiviljade söömist edendavat teavitust «Köögiviljad kaalu ei kasvata», mille eesmärk on näidata, et rohkelt köögivilju sisaldav toit aitab tervislikku kehakaalu hoida või seda alandada. Seoses sellega leiad iga päev Postimehe naisteportaalist tervisliku toidu retsepti, millest toiduvalmistamisel inspiratsiooni leida.

Prantsuspärane köögiviljahautis / neljale kuni viiele

  • 1 keskmine suvikõrvits
  • 1 väiksem baklažaan
  • 1 kollane paprika
  • 1 punane paprika
  • 1 suurem sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 varsseller
  • 30 g võid
  • oliiviõli
  • veidi soola
  • palsamiäädikat (u 2–3 tl)
  • 500 g tomatipastat või purustatud tomateid ürtidega
  • värskelt jahvatatud pipart
  • tüümiani
  • punet
  • pruuni suhkrut

Puhasta ja haki kõik köögiviljad väiksemateks, kuid jäta siiski piisavalt suured tükid. Sibul, küüslauk ja seller haki peenemaks.

Sulata pannil ¼ võikogusest, lisa pisut oliiviõli ning prae selles suvikõrvits, baklažaan ja paprikad kergelt läbi, kuid proovi jätta poolenisti krõmpsuks. Maitsesta kergelt soolaga. Tõsta köögipaberile nõrguma. Suvikõrvitsa praadimise ajal lisa ka pisut palsamiäädikat.

Valmista tomatikaste. Selleks sulata pannil ülejäänud osa võist, lisa seller, sibul ja mõne hetke pärast küüslauk. Prae paar minutit keskmisel kuumusel. Lisa tomatipasta või purustatud tomatid. Maitsesta soola, pipra, tüümiani ja vähese punega. Lisa maitse järgi palsamiäädikat ning pruuni suhkrut. Lase keema tõusta.

Tõsta köögipaberilt köögiviljad tomatikastmesse ning hauta kaane all umbes 5 minutit.

Tervise Arengu Instituudi köögiviljade teavitust toetab Euroopa Sotsiaalfond programmi «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles