Kolm põhjust, miks ei tohiks sõbrannadele suhtealast nõu jagada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes meist ei oleks oma sõbrannadele suhteprobleeme kurtnud? Meestest rääkimine lähedaste sõprade vahel on väga tavaline nähtus. Hea sõber hoiab aga konkreetsed nõuanded enda teada ja keskendub vaid kuulamisele.

Mõtle järele: kindlasti oled isegi sõbranna muret kuuldes mõelnud, et oled juba sarnases olukorras olnud ja tead, mida ta peaks tegema. Hea tahe ei loe, hoiatab Psychology Today, sest isegi kui sõber on nõus sind ära kuulama, ei pruugi sinu soovitustel olla erilist kasu.

Kõige halvem on see, kui jagad oma arvamust sõbra eraelu kohta siis, kui seda ei ole sinult küsitud. Siit leiad kolm põhjust, miks pealesunnitud suhtenõu võib anda vastupidiseid tulemusi.

Sõbranna tunneb end sinu pärast halvasti.

Ootamatud soovitused võivad anda sõbranna egole hoobi mitmel põhjusel. Esiteks vihjad sellega, et sõber ei saa oma eluga ise hakkama. Isegi kui sa nii ei arva, jääb talle selline mulje, sest sa pead ju nii oluliseks talle oma nõuandeid jagada. Teiseks näitad ühtlasi, et pead end oma sõbrast ülemaks, kuna enda meelest tead paremini, kuidas ta oma suhteid ajama peaks. See ajab sõpruses tasakaalu paigast. Viimaks võib jääda ka mulje, et üritad oma sõbrannat kontrollida. See mõjub ähvardavalt tema isiklikule vabadusele ja eneseteadvusele.

Arvesta, et kui kritiseerid oma sõbranna meest, kritiseerid sellega mingil määral ka teda ennast. Lähedases ja teineteisest sõltuvas suhtes kipuvad partnerid nägema end läbi teise - nende teadvuses hakkavad isiksused osaliselt kattuma, «minast» ja «sinust» saab «meie». Mis ohustab üht partnerit, ohustab paari. Säärane taju tuleneb asjaolust, et romantilises suhtes nähakse partnerit kui enda pikendust, seega kaitstakse partnerit ka selleks, et kaitsta enda ego. Nii polegi pealesunnitud soovitustest palju kasu, kui nende taga näeb sõbranna vaid isiklikku rünnakut.

2. See võib teie sõpruse ära rikkuda. 

Peale selle, et soovimatud nõuanded rikuvad sõbranna enesehinnangut, hakkab ta seepärast ka teie sõpruses kahtlema. Kui sa ei toeta teda, hakkab ta usaldus sinu vastu aja jooksul kahanema. Usaldamatus koormab sõprust. Pealegi on alati oht, et sõbranna võtab nõuandeid hoopis kriitikana ja ei usu, et tahad teda päriselt aidata. Soovimatuid nõuandeid jagades suureneb ka tõenäosus, et edaspidi ei taha sõber oma isiklikest probleemidest väga rääkida. 

3. On vähetõenäoline, et sellest on mingit abi.

Sa võid ise mõelda, et kuigi sõber pole nõu küsinud ja su soovitused võivad teda ärritada, on sellest ikkagi kasu, sest sinul on ju õigus. Ja tõepoolest, kõige rohkem surutakse oma arvamust peale lähedastele, sest neid tahetakse ka kõige rohkem aidata, kuid kui lähedane pole seda arvamust küsinud, ei ole eriti nõenäoline, et ta selle järgi käituks. Nii on su heatahtlik ja imeline arvamus ikkagi kasutu. 

Kui sõbranna räägib oma suhtest, kurdab ja lahkab probleeme, võib loomulikult jääda mulje, et ta ootab su soovitusi, aga kui ta seda ei küsi, hoia oma arvamus parem enda teada. Probleemidest rääkimine ei tähenda automaatselt, et sõber tahab su nõu kuulda. Võib-olla tahab ta vaid kaastunnet või võimalust pihtida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles