Oluline põhjus, miks naised võiksid Vahemere dieeti proovida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahemeremaades elavate inimeste toidulaual on palju värskeid toiduaineid, kala ja oliiviõli. Vahemere dieet on palju populaarsust kogunud, kuna see mõjub kehakaalule ja südametervisele hästi. Nüüd on aga teadlased leidnud veel ühe olulise põhjuse, miks selline toitumine on väga tervislik.

Nimelt viidi läbi uuring, millest selgus, et Vahemere dieet, milles sisaldub ka esimese pressi oliiviõli (extra virgin olive oil), vähendab suure tõenäosusega rinnavähi tekkeriski, kirjutab Glamour.

Uuringus osales üle 4000 naise, kes olid vanuses 60-80. Osalejaid jagati kolme gruppi. Ühe grupi liikmed toitusid oliiviõli sisaldava Vahemere dieedi järgi – neile anti igaks nädalaks üks liiter esimese pressi oliiviõli, mida nad pidid kasutama toidu valmistamiseks. Teine grupp toitus samuti Vahemere dieedi järgi, kuid nemad pidid sööma keskmisest rohkem pähkleid (30 grammi päevas). Kolmanda grupi liikmed järgisid madala rasvasisaldusega dieeti.

Naiste keskmine vanus oli 67,7 ja keskmine kehamassiindeks 30,4, mida peetakse ülekaaluliseks. Kui teadlased kohtusid naistega viis aastat hiljem, selgus, et 35 naisel oli aja jooksul tekkinud pahaloomuline kasvaja rinnas. Ent oluline avastus oli see, et oliiviõliga Vahemere dieeti järginud naiste seas oli rinnavähi tekkerisk koguni 68 protsenti madalam kui ülejäänud osalejatel. 

Uuringu autorid kommenteerisid, et Vahemere dieet koos esimese pressi oliiviõliga aitab rinnavähki ennetada ja see on väga oluline avastus. Samas märgiti, et uuringus osalenute valik oleks võinud olla mitmekülgsem, sest osalejad olid kõik menopausi läbi teinud naised, kel oli kõrge südamehaiguste risk.

«Vahemere dieet, mis sisaldab palju köögivilju, kala ja esimese pressi oliiviõli, aitab vähendada südamehaiguste riski ja on ääretult kasulik. Nüüd teame, et see võib aidata ennetada ka rinnavähki. Loodetavasti hakkab suurem hulk inimesi sel moel toituma,» sõnas teadlane Mitchell H. Katz. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles