Viis apsu, mida kaalulangetajad Facebookis teevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud kaalulangetajad peavad Facebooki erinevate võimaluste kaudu oma edusammudel järge ja jagavad tulemusi ka teistega. Arusaadavalt võib jääda mulje, et sotsiaalmeedia kasutamine aitab kaalulangusele kaasa, kui teiste piltide vaatamine mõjub inspireerivalt ja enda kogemuste jagamine kah motiveerivalt…

Tegelikult pole see nii lihtne. Michigani ülikoolis tehti uuring, mille käigus jagasid inimesed oma treeningtegevusi iga nädal Facebooki-sõpradega. Tulemused näitasid, et sotsiaalmeediasõpru ei pannud oma tegevuste avalikustamine sugugi rohkem treenima võrreldes nendega, kes jätsid oma kaalulangetusplaanid enda teada. Teinegi värske küsitlus näitas, et naised, kes võrdlevad Facebookis oma keha teistega, kalduvad dieeditades rohkem äärmustesse, vahendab Prevention. 

Eksperdid hoiatavad, et kui soovid siiski sotsiaalmeedias oma kaalulangetamise teekonda teistega jagada või küsida selle kaudu teiste nõuandeid ja otsida motivatsiooni, siis peaksid arvestama mõne olulise asjaoluga.

Viga: jagad oma lõppeesmärke kogu maailmaga. Sul on suured plaanid ja nii võib tunduda, et kui räägid neist kõigile, viid alustatu kindlamini lõpule. Paraku pole see tõsi. Raskesti saavutatavate eesmärkide postitamine pole esiteks nagunii hea, teiseks on ka suur tõenäosus, et kui sa ei saa hakkama, tunned end tähelepanu all eriti halvasti. See röövib sult edaspidiseks motivatsiooni uuesti proovimiseks.

Eesmärkidest rääkimise asemel jaga oma väiksemaid edusamme. Näiteks mahuvad sulle taas jalga raseduseelsed teksad või oled jõudnud nii kaugele, et käid tõesti viis korda nädalas trennis. Ole enda üle uhke ja näita, mida sa suudad. Positiivsed kommentaarid sõpradelt võivad anda väga palju jõudu juurde. 

Viga: annad igast trenniskäigust kõigile teada. Personaaltreener ja toitumisnõustaja Jamie Logie on märganud, et paljud tulevad spordisaali ja märgivad ka kohe Facebookis ära, et jõudsid trenni. Mõned haaravad ka keset treeningut telefoni, et vahepealsetest tegevustest ülevaadet anda. Miks see on vale? Treeneri sõnul näitab selline tegevus, et inimene on rohkem huvitatud mulje loomisest kui tööst, mida on arenguks vaja. Pealegi on uuringud näidanud, et inimesed, kes kasutavad treeningu ajal nutitelefoni, ei tee trenni nii intensiivselt kui muidu.

Viga: vaatad liiga palju toidupilte. Sotsiaalmeedia kasutamine võib su dieediplaane mitmel moel nurjata. Üks kõige märkamatum moodus on isuäratavate toidupiltide vaatamine, mis muudab suhte toiduga meelelahutuslikuks. Pidev toidupiltide nägemine stimuleerib liigselt su nägemismeeli ja kahandab ajapikku arusaamist, et söök on ennekõike keha küte. Lisaks tundub enda igapäevane toit isuäratavate ekspertfotode kõrval lihtsalt igav. 

Kui näed oma uudisvoos ahvatlevaid toidupilte, siis tuleta endale meelde, kui kaloririkkad need söögid võivad olla ja kas need klapivad sinu toitumisplaaniga. Eemalda oma uudisvoost kõik toiduretseptide ja piltide jagajad ning kui vaja, siis ka kirglikud kodukokad, kelle postitused su isu mõjutavad. 

Viga: võrdled enda progressi teistega. Teistega võrdlemise vältimine on pea võimatu. Uuringud näitavad aga, et pidev võrdlemine ainult rikub su tuju, olenemata sellest kui hästi end enne Facebooki sisse logimist tundsid. Ütleme, et oled paar nädalat tõsiselt pingutanud ja oma suutäisi lugenud, kuid tulemusi pole veel näha. Kui sa siis näed saleda sõbranna bikiinipilti, võib tekkida tahtmine alla anda. Tekib tunne, et sellist välimust pole sul kunagi võimalik saavutada ja parem oleks süüa, mida hing ihaldab. 

Personaaltreener ja nõustaja Shane Allen on leiutanud sellel fenomenile palju vaimukaid nimetusi, kuid põhiline märksõna nendes on alati «kadedus». Kui su enesekindlus on niigi kehv, on kerge hakata end teistega võrdlema ja mõelda, et teised saavad paremini hakkama kui sa. Oluline on, et keskenduksid ainult iseendale. Tuleta endale pidevalt meelde, et teed seda kõike ainult iseenda jaoks ja ületada on sul vaid ennast.

Viga: proovid sõprade eeskujul trendidieete. Sotsiaalmeedia kaudu jagatakse niivõrd palju toitumisalast infot, et see võtab silme eest kirjuks. Kõiki nõuandeid ei ole kuidagi võimalik järgida. Väga palju on neid, kes väidavad, et just nende teadmised-treeningud-tooted on kõige paremad ja kõik muu on vale. Lõpuks on raske üles leida infot, millest sul oleks päriselt kasu. 

Selleks, et segadusi vältida, püüa infomüra vähendada ja keskendu sellele, mis on sulle oluline. Kui hakkad sotsiaalmeedias nähtu pärast enda treeningprogrammis või toitumisplaanis kahtlema, pane arvuti kinni ja tuleta endale meelde, miks sa just sellise plaani valisid. Kui plaan toimib, siis ei ole mõtet seda välja vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles