Hambaarst Kristo Ivanov: MMSiga ei saa mingil juhul hambaid ravida

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Kristo Ivanov
Dr Kristo Ivanov Foto: Erakogu

Eile avalikustati MMS-vastases Facebooki-grupis väljavõtted, mis paljastavad, et MMSi ehk mürgise kloordioksiidi ravimeetoditesse uskujad kasutavad ainet ka hambaraviks ning on veendunud, et hambaauke saab kinni kasvatada. Kommenteerib Nordic Hambakliiniku peaarst ja SA Tartu Ülikooli Kliinikumi suukirurgia osakonna arst-õppejõud hambaravi erialal, doktor Kristo Ivanov.

Viimastel nädalatel on Eestit tabanud mitu järjestikust raputavat pommuudist. Sellelaadseid meedia uudiskünnist ületavaid sensatsioone tuleb aeg-ajalt ikka ette. Kuni tänaseni jälgisin ka mina kõike lihtsa kõrvaltvaatajana – vaagides endamisi «paljastatud» M-klubi (loe: MMSi ehk kloordioksiidi fänniklubi) liikmete arusaamade ja tõekspidamiste üle. Kui ma aga kuulsin, et grupiliikmed kasutavad MMSi, et kasvatada kinni hambaauke, sai mulle osaks jahmatav pilt reaalsusest.

Umbes 3000-liikmelises kommuunis arutleti täiesti avalikult selle üle, kuidas kloordioksiidiga on võimalik hambaauke «kinni kasvatada» ning seda mürk-ravimeetodit on praktiseeritud nii enda kui ka oma laste peal. Asjaloo tegi veelgi kurioossemaks fakt, et sellised inimesed väidavad end käivat ka ühes Tallinna mainekas hambakliinikus ravimas. Olgu siinkohal väljatoodud mõned tsitaadid kommuunist (kirjapilt muutmata).

«Breketeid ei saa panna ilma taskusehammaste eemaldamiseta. /---/ Räni tarbimine ei ole piisav. JA VEEL andis ta mulle paaalju mõtteainet metameditsiini poole pealt...mul on alumine parem tarkusehammas viltu kasvanud – see ei lõikugi. Ütles, et see on mehelikkuse-naiselikkuse tasakaaluga seotud...ja ei ole ennast realiseerinud selles valdkonnas...lisaks leidis ta mul kolm hõbeplommi, mis on väga suur üllatus. Lasen need välja vahetada HP mercury kuuri ja MMS kuuriga..loomulikult tuimestuse asemel arnica ja DMSO.»

Kui hambaauk on tunginud sügavamale hambakudedesse (st emaili alla asuvasse dentiini), siis hõõru sa seda hammast kulla, briljandi või viiesajastega – seda auku ei ole võimalik enam pidurdada ning see vajab hambakaariese ehk hambaaugu parandamist juba täidismaterjaliga.

«Ja VEEL ta leidis mul väikese hambaaugu, kuna ma lapsel olen hambaaugu kinni kasvatanud juba siis tuleb vist väljakutse vastu võtta.»

Tarkuseterasid jagab ka doktorikraadiga inimene teemal hambaaukude «kinnikasvatamine»: «Alustama peab kindlasti poe hambapasta äraviskamisega, mis on antibakteriaalne ning fluariga – need kahjustavad hambaid.---MMS abil hammaste pesu on hea nipp juurde---mul ka ühe parandatud plommi juurde väike auk siginenud. Hakkasin seda kokku kasvatama. Laste hambad kasvavad väga kiirelt üldjuhul jälle kokku. Piimahambad mõne päevaga.»

«Käisin eile hambaarsti juures. Ta ütles, et mu hambaauk on paremaks läinud vähem kui kuuga!!! Jess! Võttis mult ühe hõbedaplommi välja...ja asemele ei pannud midagi!!! 1 kuu pärast lähen uuesti ta juurde – proovin näidata progressi.»

Kloordioksiid ei kasvata auke kinni

Kloordioksiid ei kasvata hambaauke kinni – olgu siinkohal see selgesõnaliselt välja öeldud. Hambaaukude arengut on võimalik pidurdada ning hambal on tõesti n-ö eneseparandamise võime, kuid seda kindlatel juhtudel. Kui hambaauk on algavas staadiumis, st emaili piires, siis hea hügieeni korral on võimalik hambaaugu edasise arengu peatumine. Kui hambaauk on aga tunginud sügavamale hambakudedesse (st emaili alla asuvasse dentiini), siis hõõru sa seda hammast kulla, briljandi või viiesajastega – seda auku ei ole võimalik enam pidurdada ning see vajab hambakaariese ehk hambaaugu parandamist juba täidismaterjaliga.

Ühelgi arstil ei ole õigust võtta ära patsiendilt lootust tervenemisele – sellesse olen ma alati uskunud. Ning kui inimene tunneb, et ta saab abi n-ö alternatiivmeditsiinist, siis jumal sellega, kuid mitte kunagi ei tohiks inimene loobuda klassikalisest meditsiinist. Alternatiivmeditsiin olgu sellisel juhul toetav ravi. Kuid kuidas jõuab üks meditsiiniharidusega inimene, kes peaks olema kursis ka meditsiinilise biokeemia kõige peenemate nüanssidega, ühel hetkel sinnamaale, et ta vaatab pealt südamerahuga inimkatsete tegemist või – hoidku selle eest, et ta laseb või soovitab oma kaaskondsetel end mürgitada – vaat sinna minu mõistus ei küündi.

Minu eesmärk ei ole oma arvamuslooga kahjustada kellegi mainet, sestap ei maini ma nimesid, kuid hambaarstidele on pandud südamele, et vajaduse korral tuleb avalikkusele anda suu- ja hambahaiguste ennetamise ning ravi puudutavaid nõuandeid ning minu nõuanne on siinkohal lihtne. Kui sa hoolid enda, oma pere ja laste tervisest, siis don’t try this at home. Ära katseta seda ise!

Copy
Tagasi üles