Parimad ja halvimad viljad kaalust alla võtmiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mais ei ole kaalust alla võtmiseks hea toit.
Mais ei ole kaalust alla võtmiseks hea toit. Foto: SCANPIX

Pikemalt süvenemata võiks eeldada, et kui tahad kaalu langetada, tuleb süüa võimalikult palju värsket, nii puu-kui aedvilju. Üllatuslikult ei ole kõik viljad kehakaalu langetamise või säilitamise eesmärgil võrdsed. 

Loomulikult on banaan parem vahepala kui pakk komme, kuid ka puuviljadel ja aedviljadel võib olla  niivõrd suur vahe, et teatud viljadega võib oma dieediplaanid tuksi keerata. Live Science vahendab värske uuringu tulemusi, mis toob asjas selgust. 

Harvardi Rahvatervise koolis jälgiti kahekümne aasta vältel 130 000 täiskasvanu toitumisharjumusi. Iga nelja aasta tagant pidid uuringus osalenud inimesed andma täpse ülevaate oma nädalamenüüst ning iga kahe aasta järel pidid nad avaldama oma kehakaalu. Nii selguski uuringust palju põnevaid fakte.

Parimad puuviljad: kaalulangusele aitasid kõige paremini kaasa marjad, õunad ja pirnid.

Parimad aedviljad: kõige rohkem langes kaal neil, kes sõid lillkapsast ja sojapõhiseid tooteid nagu tofu.

Halvimad aedviljad: tärkliselised aedviljad nagu mais, herned ja kartulid tõstsid uuringus osalejate kaalu kõige rohkem. Kusjuures kõige rohkem oli selles patus süüdi mais. 

Teadlaste sõnul võib tulemusi selgitada sellega, et «parimates puuviljades» on rohkem kiudaineid kui teistes viljades, mistõttu püsib neid süües kõht kauem täis ja aitab seega ülesöömist vältida. Seevastu ohtralt tärklist sisaldavate viljade söömine põhjustab veresuhkru langust, mis paneb varsti uuesti sööma. 

Üldisemas plaanis tuli uuringust lisaks välja, et neil, kes tõstsid oma menüüs puu- ja aedviljade osakaalu, õnnestus nelja aastaga kaalu langetada. Seega on taas kinnitatud, et mida rohkem värskeid vilju süüa, seda parem on see tervisele ja vöökohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles