Mis on tegelikult armukadeduse taga ja mida selle vastu teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tihtipeale arvatakse ekslikult, et armukadedus kuulub suure armastuse juurde.

Armukadedus on suhetes üks peamisi probleeme, mille tõttu pöördutakse nõustaja poole. See on niivõrd levinud, et ühe uuringu järgi pöördub suisa kolmandik paaridest pereteraapiasse armukadedustest tingitud probleeme lahendama, kirjutab Psychology Today. 

Armukadedus ei ole romantiline ja see pole armastuse märk. Aga millest see siis tingitud on? Uuringud on seostanud armukadedusega rea tundeid ja iseloomujooni.

  1. Madal enesehinnang.
  2. Neurootilisus: kalduvus tujukusele ärevusele, emotsionaalsele ebastabiilsusele. 
  3. Ebakindlus ja omanditunne.
  4. Partnerist sõltumine. 
  5. Alaväärsuskompleks suhtes - tunne, et sa ei ole oma partnerit väärt.
  6. Närviline suhtumine suhetesse üldisemalt: pidev hirm, et partner võib lahkuda või et talle ei piisa sinust. 
  7. Kõik need armukadedusega seotud faktorid tulenevad inimese enda ebakindlusest, mitte armastusest. 

Mida siis tuleks teha, kui partner on väga armukade?

Esiteks võta teadmiseks, et probleem ei ole sinus vaid temas. Kui ta näitab oma armukadedust välja, siis kinnita, et armastad teda. Uuringud on näidanud, et kui armukadeda inimese partner näitab välja oma huvi ja kiindumust, on suhe stabiilsem.

Mida teha, kui sa ise oled armukade?

Väldi olukordi, mis võivad tekitada võltskahtlusi. Uuringud on näidanud, et armukadedad inimesed jälgivad teistest enam oma partneri Facebooki tegevusi. Mida rohkem nad nuhivad, seda rohkem leiavad nad «tõendeid», mille pärast muretseda. See viib omakorda veelgi pingsama nuhkimiseni, misjärel satutakse nõiaringi.

Tegele endaga. Kasvata oma enesekindlust nii iseenda kui oma suhte nimel.

Räägi oma partneriga. Kui oled armukade, siis võta see jutuks. Oluline on aga, kuidas sa sellest räägid: sellest pole sugugi abi, kui oled vihane, sarkastiline või hakkad teda otsejoones süüdistama. Sa pead küll olema otsekohene, aga mitte vaenulik. Selgita rahulikult oma tundeid ja arutage koos, kuidas lahendusele jõuda. Nii rahustab see sind paremini maha ja partner oskab edaspidi su armukadeduse tagamaid paremini mõista. 

Mõnikord on armukadedus õigustatud. Asi on tõsine, kui ta on sind varem petnud või mõnel muul moel su usaldust reetnud. Armukadedus on õigustatud ka juhul, kui sina soovid püsisuhet, aga partner pole monogaamiast huvitatud. Sel juhul tasuks suhte mõttekuse üle järele mõelda ja kaaluda võimalust jätkata oma elu kellegagi, kel on samad põhimõtted kui sul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles