Kavalaid nippe, kuidas säilitada puu- ja juurviljade värskust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida teha, et värsked puu- ja juurviljad ei kaotaks oma ilusat värvi ega head maitset? Tuleb teada paari head nippi, mille abil saab hoida erinevate viljade värskust.

1. Selleks, et salatisegu püsiks värskena ega närbuks, pane salatisegu karpi või kotti majapidamispaberit. Paber imab endasse niiskuse, mis muidu võib kiirendada värskete salatilehtede närbumist, soovitab Cosmopolitan. 

2. Ära eralda banaane enne söömist. Mida kauem on banaanid n-ö kobaras, seda kauem suudavad nad säilitada oma kollast värvust ega muutu pruuniks. Eriti hea nipp banaanide värskuse hoidmiseks on veel see, kui mässid nende varred pärast ostmist toidukilesse. 

3. Kartulid püsivad värsketena, kui paned nende juurde ühe õuna. Paljud inimesed hoiavad kartuleid kotti või ämbriga pimedas ning jahedas kohas. Kuigi sel viisil säilivad kartulid üsna kaua, saab nende eluiga veelgi pikendada - pista kotti ka üks värske õun. Õun eritab gaasi, mis aitab kartuleid hoida värske ja pringina. 

4. Ent hoia õunu eemale teistest puu- ja juurviljadest. Õunad ja kartulid sobivad kokku, kuid kõigist teistest viljadest tasuks õunu eemale hoida. Õunu võiks säilitada kilekoti sees külmikus.

5. Loputa värskeid marju äädikaga. Erinevad marjad maksavad toidupoodides üsna palju ja kahjuks riknevad need kiiresti. Marjade eluiga saab aga pikendada loputades neid äädika ja vee lahuses (1 osa äädikat, 3 osa vett) ning pannes marjad seejärel külmkappi. Enne külma panemist tuleks marjad hoolikalt ära kuivatada.

6. Tomateid ei tasuks külmkappi panna. Tomatite mõnus maitse ja mahlane tekstuur ei pea külmas vastu. Tomateid on kõige parem hoida kausis köögikapil. Külmkapist võiks välja tõsta ka kartulid ja sibulad, mida tasuks hoida pimedas ning jahedas kohas.

7. Värskeid ürte võiks säilitada samamoodi nagu lillekimpu. Kui soetad mõne söögi valmistamiseks värskeid maitsetaimi, kasuta vajalik kogus ära ja pane ülejäänud väikse kimbuna vaasi ning aknalauale. Sel moel võib mitmeid maitsetaimi säilitada ja kui külalised tulevad, saad vaasid lauale tõsta, et igaüks kaunistaks ise oma rooga.

8. Kui maitsetaimede vaasis hoidmine tundub väga tüütuna, pista need hoopis jääkappi. Haki maitsetaimed peeneks, pane meelepärane kogus jääkuubikuvormidesse ja vala peale oliiviõli. Pista vorm jääkappi ja saad mitu kuud neid maitsvaid kuubikuid kasutada.

9. Seened säilivad kõige paremini paberkotis. Paberkott on seentele palju parem keskkond kui kilekott. Niiskus võib olla seente suurim vaenlane, kuid paberkotis püsivad need kenasti kuivana. 

10. Leht- ja jääsalatit saab «värskendada» jäävees. Eralda salatilehed ja pane need jääveega täidetud kaussi 5-30 minutiks, olenevalt sellest, kui närbunud need olid. Sel moel muutuvad lehed uuesti krõmpsuks ja värskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles