Keemiline koorimine ehk happehooldus – mis see on ja kellele võiks sobida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pea iga suurema ilusalongi teenuste hulgast võib tänapäeval leida veidi hirmuäratava nimega protseduuri: happekoorimine, happehooldus või keemiline koorimine. Kelle jaoks see mõeldud on ja mida see täpsemalt tähendab, selgitab ilusalongi Hairlook kosmeetik Evelin Lillemägi.

Mis on happekoorimine?

Happehooldus ehk keemiline koorimine ehk happekoorimine on nahka uuendav kosmeetiline protseduur, mille käigus kannab kosmeetik nahale hoolikalt uuritud ja testitud koostisega õrna happelahuse. Happelahus aitab eemaldada naha välimised, kahjustatud kihid ning stimuleerib uute, tervemate rakkude paljunemist.

Hairlooki salongis on kasutusel unikaalne dr Irena Erise laboratooriumis välja töötatud mandelhape, mis on võrreldes populaarse AHA hooldusel kasutatava glükoolhappega ohutum. Tänu ainulaadsele koostisele tungib mandelhape nahka aeglaselt, mistõttu ei ärritu nahk nii kergesti. Kuna mandelhape ei ole nii agresiivne, saab seda hooldust teostada ka õrnale ja kapillaarsele nahale.

Kellele happekoorimine sobib?

Keemiline koorimine uuendab naha pindmist kihti ja aitab seeläbi parandada paljusid probleeme:

  • peened kortsud;
  • lõtvunud nahk;
  • akne ja aknearmid;
  • liigne rasueritus ja laienenud poorid;
  • komedoonid;
  • tuhm jume;
  • ebaühtlane pigmentatsioon.

Happehoolduse tulemusel paraneb naha toonus, jume on värskem ja ühtlasem. Poorid on vähem märgatavad, nahk siledam ja matim. Hooldus leevendab põletikku ja vähendab komedoonide ning akne teket.

Kui glükoolhappega tehtav koorimine sobib pigem paksemale, kombineeritud ja probleemsele nahale, siis mandelhappega koorimine sobib kõikidele nahatüüpidele, ka tundlikule nahale ning annab häid tulemusi nt rosaatsea, ihtüoosi või nahakuivuse puhul.

Kuidas happehooldus toimub?

Keemilisele koorimisele eelnevalt puhastatakse nahk väga hoolikalt. Soovitav on isegi enne happekoorimist teha läbi tavapärane puhastav näohoolduse protseduur – nii on happekoorimise mõju maksimaalne.

Konsulteeri kindlasti enne hooldusega alustamist kogenud kosmeetikuga, kes määrab kindlaks probleemi ulatuse ja sobivaima intensiivsusega hoolduse. Olgugi, et internetikaubamajades on müügil ka koduseks kasutamiseks mõeldud happeid, ei ole kodus katsetamine kõige mõistlikum, kuna tagajärjed võivad olla ettearvamatud.

Kas see on valus või ohtlik?

Happehooldus ei ole valus ja sobib ka tundlikule nahale.

Kuni 24 tunni jooksul pärast protseduuri võib nahal esineda vähest punetust ja tundlikkust. Kui teostada glükoolhappe hooldust, võib umbes 2-3 päeva pärast hakata osades piirkondades nahk veidi ketendama, nagu päikesepõletuse korral. Kestendust, kiskuvat tunnet ja kipitust saab leevendada nahka niisutades. Sõltuvalt hoolduse intensiivsusest ja naha eripärast võtab naha taastumine ja uute naharakkude teke aega orienteeruvalt 3-4 päeva kuni nädal.

Raseduse ja rinnaga toitmise ajal ei ole happehooldused soovitavad.

Kui sul on esinenud ülitundlikkust hapete suhtes, informeeri sellest kindlasti kosmeetikut ning probleemide või küsimuste tekkides võta julgesti ühendust.

Mida peaks teadma?

Pärast happekoorimist on nahk tavapärasest tundlikum ja seda tuleks kaitsta keskkonnamõjude ning päikesekiirguse eest. Päikese käes viibides tuleks kindlasti kasutada vähemalt SPF 30 tugevusega päikesekaitset.

Soovitav on pärast hooldust mõne päeva jooksul vältida liigset higistamist ja suuri temperatuurimuutusi, näiteks trenni, sauna, päevitamist ja solaariumit, samuti pikemat õues viibimist väga külma või tuulise ilmaga.

Väga oluline on happehoolduse järgselt nahka põhjalikult niisutada, selleks sobivad hästi sügavniisutavad õrnad kreemid ja õlid. Matistavatest, pinguldavatest ja kuivatavatest kreemidest ning alkoholisisaldusega näohooldustoodetest tasuks ajutiselt loobuda.

Kui tihti happekoorimist teha võib?

Happehooldust võib teha ühekordse protseduurina või kuurina. Pindmiseid happekoorimisi on soovitav teha 7-14 päeva tagant kuurina, mis koosneb 3-6 hooldusest. See tagab pikaajalise tulemuse. Tihti aga saavutatakse head tulemused juba esimese protseduuriga ning sellisel juhul piisab tulemuste säilitamiseks kui käia hoolduses iga paari-kolme kuu tagant.

Hairlooki salongis pakutavate happehooldusega saad tutvuda Hairlooki veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles