Miks me pole sama saledad nagu meie vanemad meievanusena?

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled sa kunagi proovinud selga tõmmata oma ema nooruspõlveriideid, näiteks mõne 70ndate stiilipeo jaoks? Ja kuigi sa arvasid, et oled heas vormis, vähemalt sama sale, kui oli su ema noorena, ei läinud kuidagi see kleidilukk kinni? Teadlased on teinud kindlaks põhjuse, miks me ei saagi olla sama saledad, kui olid meie vanemad.

Tuleb välja, et 1970ndatel võisid noored täiskasvanud süüa rohkem ja teha vähem trenni, seejuures kaalusid nad ikkagi vähem kui tänapäeva inimesed, kes söövad sama palju kaloreid päevas ning teevad täpselt sama palju või vähe trenni, vahendab Cosmopolitan teadusajakirjas Obesity Research & Clinical Practice avaldatu uuringut.

Teadlased uurisid 36 400 ameeriklase söömisharjumusi alates aastast 1971, lõpetades aastaga 2008. Samuti võeti luubi alla liikumisharjumused, selleks uuriti 14 419 inimese aktiivsust 1988. – 2006. aastani. Tulemus oli selge: inimesed, kes söövad ja liigutavad praegusel ajal sama palju kui need, kes tegid seda 40 aastat tagasi, kaaluvad ikkagi 10 protsenti rohkem.

Uuring tõestas, et kaaluküsimuses on väga oluline hoida tasakaalus kaloreid, mida sa tarbid ja kaloreid, mida kulutad. Uuringu autorid Yorki ülikoolist kommenteerisid oma leide ajalehele The Atlantic ning teoretiseerisid, et võib olla mitu põhjust, miks me ka parima tahtmise juures kaalume tänapäeval rohkem. Nad nimetasid võimalike põhjendustena saastet, antibiootikume, elustiilifaktoreid (kokkupuudet elektrivalgusega pimedal ajal, stressi, hilisõhtust söömist), antidepressantide kasutamise tõusu, geneetikat ja soolestikubaktereid, mis on muutunud, kuna meie toidus on rohkem kunstlikke magusaineid ja lõpuks võib süüdi olla ka liiga liharohke dieet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles