Teaduslikult tõestatud: menstruaaltsükkel mõjutab naiste tuju

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske USAs läbi viidud uurimus tõestas, et hormoonide kõikumine menstruaaltsükli jooksul mõjutab tõepoolest naiste emotsionaalseid reaktsioone.

Teadlased kasutasid magnentsresonantstomograafiat, et uurida erinevate ajuosade aktiveerumist piltide vaatamise ajal. Naised pidid hindama neile vaatamiseks antud pilte kategooriates «meeldiv», «ebameeldiv» või «neutraalne» ning testi korrati menstruaaltsükli erinevates faasides, kirjutas Usa Today.

Menstruaaltsükli varajases follikulaarses faasis ei aktiveerunud naistel piltide vaatamise ajal märkimisväärselt ükski ajuosa. Kuid menstruaaltsükli keskel - ajal, mil hormoonide tase on kõrgem - tuvastati suurenenud aktiivsus emotsioonide töötlemisega seotud ajuosades.

Varasemad uuringud on näidanud, et tujukõikumisega seotud häirete esinemissagedus on naiste puhul kaks korda suurem kui meeste puhul. Paljude asjatundjate hinnangul tulenebki see erinevus naissuguhormoonide toimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles