Ülipopulaarne meem rikkus modelli elu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Igaüks, kes kasutab aktiivselt internetti, on ilmselt näinud fotot, mis kogus mõni aeg tagasi tohutult populaarsust. Fotol on kujutatud Aasia perekonda, kus on väga kaunis ema ja nägus isa, kuid lapsed ei paista välimuse poolest just silma. Fotot saatis lause: «Ainuke asi, mille pärast muretsema pead, on see, kuidas lastele sellest rääkida.»

Taiwanist pärit modell Heidi Yeh, kelle nägu fotolt vastu vaatab, väidab, et tegemist oli reklaamikampaania jaoks tehtud fotoga, mis poleks tohtinud üldse internetti jõuda. Noore naise sõnul on selle foto tõttu olnud tema elu viimased paar aastat täielik põrgu, vahendab Shanghaiist.

Yeh'l on muljetavaldav portfoolio, ta on reklaaminud paljusid brände ja löönud kaasa erinevates muusikavideotes. Oktoobri alguses peetud pressikonverentsil tunnistas Yeh pisarsilmil, et alates sellest hetkest, kui populaarne meem internetis levima hakkas, kahanes talle pakutavate tööde hulk märgatavalt.

Yeh sõnul oli tal leping modelliagentuuriga ja reklaamiagentuuriga J. Walter Thompson (JWT), kellega koostöös tegi naine kõnealuse foto ühe ilukliiniku reklaamiks. Lepingu järgi pidi seda fotot kasutama ainult trükitud väljaannetes. Veidi aega hiljem hakkas samu fotosid kasutama üks teine ilukliinik. Sealt edasi ei kulunud enam kaua aega, kui foto sai üle maailma kuulsaks.

Kõige hullemaks muutus aga asi siis, kui Taiwani ajalehes ilmus lugu mehest, kes kaebas oma naise kohtusse, kuna neil olid liiga inetud lapsed. Loo juurde oli pandud just see foto, mille Yeh oli teinud reklaamikampaania jaoks. Sellest hetkest alates on fotot kasutatud paljude erinevate meemide tegemiseks ja foto juurde käivad lood võtsid üha erinevamaid kujusid.

Yeh sõnul on ta ilma jäänud umbes 100 000 eurost, kuna temaga pole soovitud enam nii palju koostööd teha kui varem. Naine süüdistab selles antud fotot ja selle juurde mõeldud laimavat lugu. Yeh ütles, et tema jaoks on solvav seegi, et paljude inimeste arvates on ta ise lasknud oma nägu ilukirurgia abil korrigeerida. 

Yeh kaebas JWT, modelliagentuuri ja ilukliiniku kohtusse ning nõuab üle 130 000 euro kahjutasu. JWT avaldas hiljuti pressiteate, milles seisis, et foto autoriõigused kuuluvad neile ja kui naisel on pretensioone, peaks ta pöörduma oma modelliagentuuri poole. JWT esindajate sõnul on lepingus sees punkt, mille järgi kuulub foto neile ja nemad võivad seda muuta nii, nagu ise soovivad. Samuti väitsid nad, et Yeh süüdistustel pole tõepõhja all ja ettevõtte on valmis temaga kohtusse minema, sest naine on kahjustanud nende mainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles