Miks võtab trepist üles minemine võhmale ka heas vormis inimese?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isegi kui sa käid jooksmas ja teed regulaarselt jõutrenni, võib trepist üles käimine võtta mõnikord päris hingetuks. 

Õnneks on see täiesti normaalne. «See ei tähenda, et oleksid halvas vormis,» rääkis Greatistile personaaltreener Jordan Syatt. «Trepist üles rutates südametöö kiireneb ja organism vajab rohkem hapnikku.»

Kui sa ei tegele just spetsiaalse trepitreeninguga või ei kasuta trepikõndi imiteerivat treeningmasinat, ajab kiire energiasööst loomulikult hingeldama. 

Trepist üles minnes on kaasatud rohkem lihaseid kui niisama kõndides. Võrdluseks võid ette kujutada, et teed ülesmäge väljaasteid. Kui nii võtta, on ilmselge, et tegu on vähese treenitusega inimesele väga raske harjutusega. Mida paremas vormis keegi on, seda lihtsam on tal trepist üles minna.

Treenitud inimesele on trepist käimine raske ka siis, kui ta on oma tavatreeningust juba väsinud. Trepirida lisab seega koormust, mida võiks arvestada eraldi treeninguna. Isegi kui sa oled muidu heas vormis, võtab 20 trepiastemest üles jooksmine kiiresti võhmale. 

Kui sa oled sellest tüdinenud, ole mureta. Harjutamine teeb meistriks. Et igapäevane treppidest käimine ei ajaks hingeldama ja selga märjaks, võid oma treeningplaani lisada harjutusi, mis imiteerivad trepist üles minekut - väljaasteid ja kükke. Alusta oma keharaskusega ja võta aegamisi ka lisaraskusi juurde. Trepist käimine muutub oluliselt lihtsamaks, kui keha on selleks paremini ette valmistatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles