Kasulikke nippe neile, kes on terve päeva töölaua taga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pikalt laua taga istumine võib tervisele väga halvasti mõjuda. Tööle keskendudes on lihtne unustada, et tegelikult peaks ka oma kehale mõtlema. Sellest tulenevalt võib juhtuda, et istume töölaua taga vales asendis ja märkame seda alles siis, kui selg hakkab vaikselt tuikama.

New Yorgis tegutsev kiropraktik dr Todd Sinett jagas paar head nippi neile, kes istuvad terve päeva töölaua taga, kirjutab Youbeauty.

1. Pööra tähelepanu sellele, kuidas sa istud

Esimese asjana tõi dr Sinett välja selle, et laua taga istudes peaks inimene istuma mugavalt ja nii, et tool saab täielikult tema keha toetada. Seljatugi peaks olema mugav ja tugev, et saaksid selga täielikult selle vastu toetada. Küünarnukid peaksid olema 90-kraadise nurga all, siis on ka õlad õiges asendis. Ka jalad peaksid põlvest olema 90 kraadi kõverdatud, siis ei tasu karta, et alaselg on liiga kurnatud. Jalatallad peaksid olema vastu maad. Randmed peaksid olema neutraalses asendis, mitte surve all ega välja sirutatud.

2. Kui sul on kõrge laud, mille taga saad püsti seista, veendu, et töövahendid sellel oleksid õigesti paigutatud

Kõrge laua puhul peaks jälgima, et arvutikuvar ja klaviatuur oleksid sätitud nii, et need oleksid sinu keha suhtes õigel kõrgusel ja kaugusel. Küünarnukid peaksid jällegi olema 90-kraadise nurga all. Kui pead vaatama klaviatuuri kasutades alla, võib rüht paigast ära minna (ülaselga tekib väike kumerus ja õlad ei ole õigel joonel), seega arvutiekraani vaadates ürita hoida pead neutraalses asendis. Randmed peaksid olema neutraalses asendis, mitte surve all. Jalatallad peaksid olema kindlalt vastu maad, et keharaskust jaguneks võrdselt. Seda võib aga olla raske meeles pidada, mistõttu võiks sul laua all olla väike platvorm (paari sentimeetri kõrgune), kuhu saad kordamööda jalgu toetada. See aitab vähendada survet alaseljas.

3. Ära vaata sõnumeid saates alla

Dr Sinetti sõnul on tähtis jälgida ka seda, et nutiseadmeid kasutades ei vajuks pea liiga alla. Kui pead oma telefonist midagi vaatama või kellelegi sõnumeid saatma, hoia pead üleval. Tõsta telefon silmade kõrgusele ja ürita niimoodi oma asjad korda ajada. See võib veider välja näha, kuid sel moel ei kurna sa oma kaela. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles