Rustikaalsed käekotid Eesti disainerilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Toome
Kristi Toome Foto: Kerli Jaago

Osta.ee moeblogi on võtnud ette Eesti disainerite kaardistamise. Täna on juttu New Rustic looja Kristi Toomega.

Kristi Toomega kohtume Pärnu maanteel asuvas kohvikus. Oleme kohtumise päevaks suhelnud Kristiga sotsiaalmeedia vahendusel 2-3 kuud. Ajanud küll peamiselt tööasju, sekka käsitlenud ka lastega seonduvaid teemasid ning arutanud hetkel disaini maastikul toimuvat. Kohtumise hetkeks on mul tunne, et tunnen teda juba aastaid. Kristi on soe ja avatud inimene ning temaga on ääretult lihtne suhelda. 

Kristi, mis taustaga inimene Sa oled? Mida Sa õppinud oled? Millega tegelenud?

Olen lõpetanud EKA moestilistika eriala, kuid kooli kõrvalt töötasin järjest erinevatel loomingulistel aladel – fotograafina, stilisti assistendina Baltikas ning lõpuks Taani kaubamärkide rõivakaupluste juhatajana. Viimases sain rakendada kõiki eelnevalt saadud kogemusi ning õppida juurde uusi asju. Kuna tegemist on väikeettevõttega, siis oli kaupluste juhataja tööks kõik, mis ühes kaupluses nähtav – vaateakna ja väljapaneku kujundusest kuni töötajate värbamise ning koolitamiseni, sinna vahele mahtus veel kauba sisseost, moeetenduste korraldamine ning aruandlus majandustulemustest.

Kuidas Sa New Rusticuni jõudsid? Kindlasti on seal taga mingi põnev lugu!

New Rustic tuli ise ja täiesti etteteatamata, heade asjade ning inimeste koosmõjul. Pärast kooli lõpetamist lasin pikalt mõttel voolata, mida edasi teha ning ühel heal hetkel tekkis idee, kuidas ühendada ühes vabaaja kotis keskkonnasõbralikkus, kvaliteet ja isikupärasus.

Materjaliks kasutad tekstiilitootmise jäägist kootud kangast. Mis Sind selle materjali ja tekstuuri juures kõnetab?

Kõnetabki just see, et rõiva, mööbli jmt tööstuses tekkinud kõrvaljäätmed kasutatakse ära uute toodete loomiseks. Läbi sellise mõtteviisi säästame loodust ja energiaressursse. Paljudest toomisprotsessidest jäävad alles antud tööstusele mittekasutatavad kõrvalproduktid – nende jaoks sisuliselt prügi, mis tavakorras läheb prügikasti. Just selline jääkmaterjal leiab taaskasutust New Rusticu toodete loomisel.

Foto: New Rustic

Palun räägi lähemalt oma tööprotsessist – kuidas paned paika värvikombinatsioonid?

Kuna töötan olemasoleva materjaliga, siis kottide värvikombinatsioonid dikteerib materjal, mis hetkel olemas on. Mind inspireerib Skandinaavia argikultuur, ebatäiuslikkuse ilu, närtsinud taimede võlu, tänavastiil, reisimine, kohvikukultuur, linnakeskkond, tööstuse arhitektuur, tekstuur – neis kõigis on midagi lõpetamata, kontrastset, see tähendab rustikaalset ning see on minu meelest ilus.

Mida New Rusticu nimi tähendab?

New Rustic on otsetõlkes uus rustikaalsus.

Kes on Sinu sihtgrupp?

New Rusticu inimene on nooruslik ja keskkonna heaolu hindav inimene, kes ei huvitu hetketrendidest vaid isiklikust stiilist.

Sa oled ratsionaalne naine – kuidas see omadus Sinusse kui loomeinimesse mahub?

Oma tootedisainis lähtun küll intuitsioonist, samas turundades mõtlen ratsionaalselt.

Kelle looming Sulle Eesti disaineritest meeldib?

Eestis on palju põnevaid disainereid, kedagi eraldi välja tuua tundub ebaõiglane.

Foto: New Rustic

Kohviku akna alt sõidab mööda üks rattur. Kristi küsib minult, kas ma olen märganud, et kõik ratturid on kuidagi väga õndsa olekuga ja äärmiselt õnneliku näoga. Vastan, et ei ole tähele pannud. Ja tõepoolest, meie 4-tunnise kokkusaamise aja jooksul vurab akna alt mööda nii mõnigi eriti õnneliku näoga rattur.

Mis Sind disainimaailmas võlub?

Loome ise – see, et inimesed mõtlevad välja lahendusi, mis meie elu muudavad paremaks, ilusamaks, mugavamaks. 

Kuhu näed disainiprotsesse ja trende liikumas?

Mood ja trendid liiguvad ikka ringiratast erinevate ajastute vahel, lisades nüansse käesolevast. Loodan, et disain muutub kauakestvamaks, läbimõeldumaks, efektiivsemaks.

Kuidas ühildad oma tegemisi ja toimetusi emarolliga?

Naudin emarolli väga ja lapsed on mu rõõmu allikas. Kuid ajaplaneerimine on saanud väga oluliseks ja ilmselt saab veelgi olulisemaks, sest perre lisandus veidi rohkem kui nädalapäevad tagasi uus beebi. Oma töised tegemised toimetan ikka siis, kui lapsed lasevad. Kindlasti on suur roll minu tegemistes mu mehel, kes on toetav, innustav ja alati abiks – seda nii laste eest hoolitsemisel kui ka New Rusticuga seonduvatel teemadel.

Foto: New Rustic

Milline näeb välja Sinu tavaline päev?

Mu päevades ei ole kindlat mustrit. Elu keerleb ümber laste ja töised eesmärgid on jaotunud mingile perioodile. Üks on küll kindel – ärkan kohvilõhna peale ja see on nii mõnus!

Kus ja kuidas oma akusid laed? 

Magamine on kõige efektiivsem akude laadimise viis, kuid lisaks naudin perega linnast väljasõite, piknikke mere ääres, armsas kohvikus kohvi-koogiga aja kulgu, muuseumi -, galerii – ja teatri külastusi – see kõik hoiab vaimu värske!

Kristi räägib veel, kuidas ta naudib tõukerattaga ringi vuramist. Valge «tõuks» nagu Kristi seda kutsub on hea ja mugav kaaslane. Vanemal pojal, Sörenil, on kolme rattaga «tõuks» ja nii nad kodu lähistel mööda mereäärset kergliiklusteed koos kulgevadki. Küsin veel Kristilt, kas «tõuksiga» ringi liueldes tuleb ka see õnnelik nägu nagu ratturitel? Vastuseks saan pika ja kindla «Jaaaa!» 

Kohtumiselt autosse istudes ja suuna kontori poole võttes, meenuvad mulle millegipärast Aleksander Suumani luuleread:

Ei ole õige öelda, et inimesed

tulevad ja lähevad.

On inimesi, kes tulevad ja kunagi ei lähe.

Nad on sooja hommiku sarnased… 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles