Lihtne luksus Stuudio Nahk meistritelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Past ja Karin Kallas
Erik Past ja Karin Kallas Foto: Virge Viertek

Ühel kaunil pärastlõunal kohtus osta.ee moeblogi Karin Kallase ja Erik Pastiga. Nad on Stuudio Nahk loojad ja lisaks sellele ka paar ning tandem igapäevaelus. 

Olen oodatud nende armsasse vanalinna stuudiosse, mis on ühtlasi ka nende koduks. Rõõmustades ja saba liputades jookseb esimesena vastu koer Lasse ning limpsides ja sülle hüpates jätab ta mulje nagu oleksime juba 100 aastat parimad sõbrad. Suured ja võimsad palktalad, paksud kivimüürid ning avar köök-elutuba-stuudio mõjub vaatamata oma suurusele soojalt ja hubaselt. Sama soojalt nagu selle koha peremehedki.

Stuudio Nahk tooted on äärmiselt lihtsa vormiga. Ei midagi üleliigset. Samas on igal tootel oma väike detail, mis kottidele, ehetele või jalatsile selle pilkupüüdva «miski» lisavad. Olgu selleks eriline materjalivalik, ehetel kasutatud poolvääriskivid või jõuline lukk kotil. Stuudio Nahk väikesed postiljon-tüüpi kotid on mugavad ja elegantsed. Ühe sellise omanik on ka näiteks modell Karmen Kass.

Etteruttavalt võin öelda, et lasin Karinil ka endale eritellimusena koti valmistada, mida olin aastaid otsinud ja polnud veel sobivat kusagilt leidnud. Karin täitis mu unistuse filigraanse täpsusega ning kott on juba nii mõnelgi üritusel mind saatnud ja ohtralt kiidusõnu pälvinud.

Selleks, et rohkem Stuudio Nahk tegemiste ja toimetamistega kurssi viia, istutame ennast köögileti taha ja vestleme.

Kes peituvad Stuudio Nahk taga? Kuidas on Teil ülesanded jaotatud?

Erik: Stuudio Nahk tegijateks on Karin Kallas ja Erik Past. Lisaks sellele on meil mitu head inimest, kes aitavad meid nii paberimajanduse, kujunduse kui ka kingsepatöödega.

Ülesanded pole meil kindlate piiridega jaotatud, kuigi üks tegeleb rohkem loova ning teine ärilise poolega.

Ehk siis ärilise poole pealt vastutad Sina, Erik ja Karini kanda jääb looming. Millal ja kuidas tuli Sul, Karin, idee hakata kotte, jalanõusid, ehteid tegema? Kuidas Sa selleni jõudsid? Kas see oli justkui loogiline jätk pärast kooli lõpetamist?

Karin: Minu magistritöö oli ülesehitatud Stuudio Nahk brändile, seega oli see loogiline jätk. Algselt oli idee keskenduda jalatsitele, kuid peagi lisandusid kotid ja ka muud aksessuaarid.

Millega olete varasemalt tegelenud ja millega tegelete lisaks Stuudio Nahk tegemistele?

Karin: Olen tegelenud varasemalt erialase täiendamisega nii Tallinnas, Riias kui ka Milaanos. Samuti olen olnud mitu aastat ERKI Moeshow korraldustiimis ning lisaks erinevad erialased väljakutsed.

Hetkel pühendun Stuudio Nahk tegemisele, kuid leian ka aega Tartu Kõrgemas Kunstikoolis disainitundide anda.

Erik on õppinud nii õiguste kui riigiteaduse eriala, sellise taustaga inimene näeb disaini hoopis teise pilguga ja see on ainult hea. Täiendame üksteist!

Mis eriala õppinud olete?

Karin: Mina olen õppinud Eesti Kunstiakadeemia Nahadisaini eriala, Accademia di Belle Arti di Brera moedisaini.

Erik: Mina olen tudeerinud Tartu Ülikoolis õigusteadust ja Tallina Ülikoolis riigiteadust.

Kes on Stuudio Nahk sihtrühm – kellele on Teie tooted mõeldud?

Stuudio Nahk Virge Bag
Stuudio Nahk Virge Bag Foto: Stuudio Nahk

Meie tooteid kannab kaasaegne naine, kes on pidevas liikumises, armastab iseennast ja ajatut stiili, ent ka silmapaistvaid detaile.

Võrreldes kottide tegemisega tundub jalanõude valmistamine nagu tuumafüüsika. Silmas on vaja pidada mugavust, head jalga sobivust. Samal ajal on, Karin, Su valmistatud saapad/kingad väga naiseliku, kauni ja elegantse joonega. Kuidas on see võimalik?

See on mitme aasta töö. Teadsin algusest peale, et jalats peab järgima jala anatoomiat. Kuna põhjamaine jalatüüp on lõunamaisest veidi laiem, siis tuleb kasutada laiemat kingaliistu. Töötasime välja liistu kuju, ent kuna laiem kingaliist näeb välja robustne, jäi minu ülesandeks luua disain, lõiked ja materjal, mis on optilise illusiooniga, loob terviku ning rõhutab jala loomulikku ilu.

Kus Te pesitsete? Kus Teie tooteid leida ja osta võib?

Meie stuudio asub Tallinna vanalinnas Müürivahe 17 hoovis. Külastamiseks palume broneerida aeg. Stuudio Nahk tooteid leiab veel Nu Nordikust ning Eesti Disaini Maja galeriist, Osta.ee Eesti Disaini lehelt ja sügisest veel mitmest muust kohast, mis hetkel veel saladuses on.

Kõige ilusam/toredam/vahvam kompliment toodete kohta?

Komplimente on alati ja me oleme siiralt tänulikud nende eest, sest see on edasiviiv jõud, et inimestele meeldib, mis me teeme. Lõppkokkuvõttes ongi Stuudio Nahk ju inimestele, kes hindavad meiega sama disainiesteetikat. Kõige parem kompliment ongi see, kui sa näed võõrast Stuudio Nahk tooteid kandmas/kasutamas.

Kust tuli nimi Stuudio Nahk? 

Nimi tuli nii, et jõime kohvi ja registreerisime ettevõtet ning siis järsku – Stuudio Nahk!

Millises situatsioonis te ennast kõige paremini tunnete? Kirjeldage! Mis teile teha meeldib?

Me tunneme end hästi oma stuudios! Samuti oleme suured loodusenautlejad ja igal vabal hetkel sõidame vanemate koju metsa, mere äärde ja aasa peale.

Mis teeb Teid õnnelikuks?

Väikesed asjad. Meie õnn on see, mis me igapäevaselt teeme, need, kes meie ümber on…

Millised inimesed Teile meeldivad?

Meile meeldivad kõik inimesed, kõik on erinevad ning inspireerivad. Kuna osa meie tööst on klienditeenindus, siis anname endast parima, et inimene tunneks end meie seltsis mugavalt ja hästi. Samas kui inimene võtab ise negatiivse oleku, siis ei saa teda keegi õnnelikuks teha.

Stuudi Nahk Blossom Belt
Stuudi Nahk Blossom Belt Foto: Stuudio Nahk

Millised eesmärgid olete endale seadnud seoses Stuudio Nahaga?

Pidev arenemine, uute müügikohtade leidmine, laienemine. Pikemas perspektiivis töötame selle kallal, et bränd oleks iseseisev ning kinnitaks kanda suuremas moetööstuses.

Karin, kes on loome vallas Sinu eeskujud?

Ma hindan paljude brändide ja moekunstnike disainikeelt ja esteetikat, kuid otseselt suureks eeskujuks ei ole kedagi.

Karin, kust saad inspiratsiooni?

Igalt poolt. Üldiselt tulevad mõtted pähe ei kuskilt või näen neid unes. Kuna pean end pigem tootedisaineriks, siis sünnivad tooted ka funktsioonist või vajadusest.

Mida tahate kindlasti oma elu jooksul veel teha, aga pole seni veel jõudnud või on hirmufaktor vaja ületada….?

Hirmu otseselt pole millegi ees, kuid sooviks üheskoos Stuudio Nahk brändiga maailma avastada.

Kirjeldage oma tavalist päeva – milline see välja näeb?

Meil on veidi ebatavaline elukorraldus ning meie stuudio on ühtlasi ka meie kodu. Kuna meil õnnestus leida hea asukohaga ning suur, läbi kahe korruse korter, siis sobis see ideaalselt nii stuudioks kui ka koduks. Nii saame olla brändi läheduses ja kiiresti reageerida, ühtlasi meeldis meile mõte näidata klientidele disaini «köögipoolt» ning toodet ümbritsevat elustiili.

Niisiis on korter hommikuti ja õhtuti kodu ja ülejäänud aja stuudio. Oleme ise nii teemas sees, et meid ei häiri selline korraldus üldse ning ootame külalisi külla igal ajal.

Kuidas suudate eraelu ja töö lahus hoida – kas üldse suudate?

Vahel tundub (heas mõttes) et bränd ongi meie elu ja see on hea elu ning tüdimust ei teki.

Eraelu ja töö suudame lahus hoida küll, näiteks oleme kokku leppinud, et nädalavahetuseti tööd ei tee (kui just tähtajad ei kuku). Üldiselt vabal ajal me tööst ei räägi ja eelistan seda ka mitte perekonna ja sõpradega teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles