Kas kookosõli on tõesti nii tervislik, kui arvatakse?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
  • Kookosõli sisaldab palju küllastunud rasva.
  • 1980. aastatel eemaldati müügilt, kuna seda peeti ebatervislikuks.
  • Toitumisekspert: unustatakse, et tegemist on kaloririkka õliga.

Nigella Lawson on üks neist tuntud kokkadest, kes on veendunud, et kookosõli on ääretult tervislik ja naine kasutab seda peaaegu kõigis küpsetistes. Kas see imeline õli on tegelikult ka nii tervislik, kui väidetakse?

Nigella on oma fännidel soovitanud toidutegemisel kasutada umbes 75 grammi kookosõli, kuid jätab tähelepanuta asjaolu, et 100 grammis kookosõlis on umbes 87 grammi küllastunud rasva. Küllastunud rasvu seostatakse aga kõrge kolesterooli ja südamehaigustega ja naistel soovitatakse küllastunud rasvu tarbida päevas kõigest 20 grammi, kirjutab Daily Mail.

Näiteks ühes koogiretseptis kasutab Nigella 175 grammi kookosõli, mis tähendab, et koogis on umbes kaheksa korda rohkem küllastunud rasva, kui naistel on soovitatav päevas tarbida. Tõsi, see kogus on ära jagatud koogi 14 lõigu peale.

Kuidas on kookosõli, mis sisaldab rohkem kilokaloreid kui või, on tunduvalt kallim ja võib olla südamele kahjulik, muutunud praeguse aja üheks trendikamaks toiduaineks? 1980. aastatel eemaldati kookosõli paljudes riikides poelettidelt, kuna seda peeti väga ebatervislikuks. Nüüd on see õli aga taas inimeste köögikappidesse pugenud, osaliselt tänu kuulsustele nagu Nigella ja Miranda Kerr, kes armastab lisada kookosõli rohelisele teele.

Kookosõli pooldajad väidavad, et õli aitab vähendada söögiisu, kiirendab ainevahetust, parandab seedeelundkonna tööd, puhastab hambaid, paneb juuksed kiiremini kasvama, niisutab nahka jne. Ent populaarseks pole muutunud ainult kookosõli – rohkem tähelepanu pööratakse pea kõigele, mis sisaldab kookost (kookospiim, kookosvesi, kookosjahu). Kuigi seda peetakse imeliseks supertoiduks, unustatakse sealjuures ära mõned olulised asjad.

Kookosõli sisaldab rasva, mida tasuks mõõdukalt tarbida, kuna see võib ohustada südametervist. Samasse kategooriasse kuuluvad näiteks või, juust, rasvane liha, küpsised, koogid ja pekk. Kuigi osa allikate järgi on kookosõlis sisalduv küllastunud rasv kasulikum kui paljudes teistes toiduainetes olev küllastunud rasv, väidavad asjatundjad, et seda teooriat pole suudetud usaldusväärsete uuringutega veel tõestada. Heategevusühing Heart UK on lausa inimestele südamele pannud, et need, kes soovivad kolesterooli taset alandada, ei tohiks kookosõliga süüa valmistada. 

Väide, et kookosõli on teistest samalaadsetest toodetest kasulikum, põhineb ilmselt sellel, et kookosõlis sisalduvad keskmise ja lühikese ahelaga rasvhapped, mida on kergem lõhkuda kui pika ahelaga rasvhappeid, mis väidetavalt ladestuvad organismi ja kergitavad kolesterooli taset. Ent ekspertide hinnangul ei ole see piisavalt hea tõestus, et kuulutada kookosõli tervislikuks õliks. 

Võrreldes teiste rasvaste toiduainetega võib öelda, et kookosõli on rasvasem kui seapekk; kookosõli sisaldab kolmandiku võrra rohkem küllastunud rasva kui või (võis on 100 grammi kohta 52 grammi küllastunud rasva) ja kuus korda rohkem küllastunud rasva kui oliiviõlis, milles on vaid 14 grammi 100 grammi kohta. Kui rääkida kilokaloritest, siis või sisaldab 100 grammi kohta umbes 717 kilokalorit, kuid samas koguses kookosõlis on lausa 145 kilokalorit rohkem.

Toitumisnõustaja Bill Shrapnel oli Suurbritannias üks esimestest, kes seadis kookosõli tervislikkuse kahtluse alla. Tema hinnangul tuleks toiduvalmistamisel kasutada hoopis küllastumata rasvu, näiteks oliiviõli. Samas tunnistas Shrapnel, et sellised soovitused lähevad tavaliselt tühja, kuna sotsiaalmeedias kiidetakse kookosõli taevani, mistõttu see kogub üha rohkem poolehoidjaid. 

Ka toitumisekspert Helen Bond on skeptiline, eriti veider on tema arvates see, et usutakse, justkui kookosõli suudaks ainevahetust kiirendada. «Inimesed unustavad, et tegemist on õliga, mis sisaldab kilokaloreid. Kui lisad lusikatäie kookosõli oma smuutile, lisandub su menüüsse 135 kilokalorit. Kui seda teha iga päev, võtab inimene kaalus juurde, kui ta ei tasakaalusta oma toitumist õige treeninguga,» märkis Bond. 

«Inimestele meeldib mõelda, et kookosõli on imetoode ja nad saavad pahaseks, kui keegi selle illusiooni purustab. Aga tegelikult tasuks mõelda kilokaloritele, mis sisse süüakse. Kui võtad kaalus juurde, siis see kahjustab ka su südant,» hoiatas ta. 

Ent toitumisnõustaja Christine Bailey on kindlalt kookosõli poolt. Tema sõnul on troopilistes paikades palju inimesi, kes tarbivad regulaarselt kookospähklit ning uuringud on näidanud, et neil inimestel on madalam kolesterooli tase kui enamikel USA elanikel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles