Suvalisest jorsist tegijaks ehk kuidas vältida kõige hullemaid stiilivigu

Kristina Herodes
, Elustiili toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltman sügis 2015. 
Šikis ülikonnas mees võidab targalt valitud värviaktsentidega vaid täiendavaid stiilipunkte.
Baltman sügis 2015. Šikis ülikonnas mees võidab targalt valitud värviaktsentidega vaid täiendavaid stiilipunkte. Foto: Maksim Toome

Hei, mehed – see ei ole järjekordne segane moelugu, trendidest ei tule siin sõnagi juttu. Selle asemel saad hulga konkreetseid soovitusi ja kohati ka ausat kriitikat. Mis sest kasu on? Väga palju – saad selged eelised nii elus, tööl kui naisterindel, mida stiilne välimus sulle annab.

Riietumisest ei pääse, vähemalt meie kliimas, mitte keegi. Igaüks peab endale hommikul miskit selga sikutama ja neid asju aeg-ajalt ka uuendama. Alustame vundamendist ehk teeme korda riietumise alustalad. Kui korralik põhi laotud, võid sellele ka tornidega trendilossi püsti panna, kui soovid.

Foto: Erlend Staub

VALES SUURUSES RIIDED

Jutt ei käi siin sellest, et kõik eesti mehed marssigu ringi vikerkaarevärvides

Numbrimaailm, millega rõivaid märgitakse, on hullem kui hiina keel – pikkused ja täidlused, eri märkide ja riikide erinevad skaalad, vabadusastmed ja istuvused. Mõistan, et pea hakkab suitsema, kuid lihtsamat teed pole. Igasuguse stiili kuldne vundament on: asi peab olema paras ja istuma hästi. Iga asi, ülikonnast teksaste ja sokipaarini välja!

Tean-tean, naised eksivad siin kordi enam ja näivad uskuvat, et iga rõivas, mida selga sikutada õnnestub, on järelikult paras, aga mehedki eksivad. Teed suure vea, kandes liiga väikesi asju, milles mõjud ülekasvanud koolipoisi või vormist välja kerkinud muhvina. Sama hull valik on kanda telke – liiglaiu päevasärke, mis saleda selja taga laperdavad, mütakaid fliise või väljaveninud kampsuneid. Kanna asju, millel on sinu kuju ja sobivad proportsioonid. Eelista materjale, millel on korralik kvaliteet ja tihedus – need hoiavad ja säilitavad oluliselt paremini vormi ja annavad ka kandjale esindusliku silueti.

MIS AITAKS?

 1. Küsi julgelt nõu. Teenindajad tunnevad seda suuruste padrikut nagu oma taskut – nad heidavad sulle ainsa pilgu ja õngitsevad naksti ideaalselt istuva püksipaari või pintsaku välja. Milleks oma aega raisata? Delegeerimisoskus – me kasutame seda argielus teenimatult harva!

 2. Kui märk sobib, jäta see meelde. Lõige istub, tunned end mugavalt? Tee oma telefoniga lihtsalt pilt brändist ja numbrist – on teinekord käepärast ja hoiad järgmisel katsel oluliselt aega kokku. Kollektsioonid on väga erinevad – mõni sobib selga soliidselt kehakale härrale, teine sihvakale noormehele, teksamaailmas on eri lõikeid lausa lugematul hulgal.

 3. Tea, et paremates kauplustes on kohapeal olemas rätsepateenus. Kliendile tihti lausa tasuta! Siuh-säuh tehakse püksid lühemaks, laiemaks, kitsamaks – just seda, mis vaja, et istuvus oleks ideaalne. Pisut aega küll kulub, aga viimaks näed nagu moelooja juurest tulnud tippklassi härra. Täiusliku istuvuse kindlustab mõistagi ka mõõdu järgi tellitud ülikond. Kui hammas peale hakkab, siis mine, disaineri ateljeest tellitud rõivad võimendavad eneseusku ja avavad edu väravaid vägagi tõhusalt.

VÄRVID, MIS KANDJAGA EI SOBI

Teaduslikult on kindlaks tehtud, et enamiku meeste värvitaju ei ole nii detailne nagu naistel. Lisaks aitab naisi igapäevane praktika – me kekutame, meigime ja šoppame. Mehed ei vestle sellistel teemadel ju ilmaski: «Issand, kui lahedat värvi uus kampsun sul on, kust sa said?»

Tulemus on ilmne – värvimaailm tundub härradele kõhe valdkond. Mehed tahavad end kompetentsena tunda ja pigem väldivad kohti, kus on kerge ämbrisse astuda. Lihtsam ja turvalisem valik on kanda neutraaltoone ja klassikat. Samas jätame end nii ilma isikupärast ja eelistest, mida annaks inimese isikupära esile toov ja võimendav värvigamma. Jutt ei käi siin sellest, et kõik eesti mehed marssigu ringi vikerkaarevärvides, kaugel sellest! See mäng on peentes pooltoonides ja oskuslikult valitud detailides. Õiget värvi ei pea olema palju, et see juba kandjat toetaks ja talle plusspunkte teeniks. Näiteks meie laiuskraadil sobivad paljudele külmad ja küllastunud toonid ning tumesinine on märksa parem valik kui must, kuid sama erinevad nagu on inimesed, on ka neile sobivad värvid.

Tark värvivalik aitab ka eesmärke saavutada. Punane aktsent annab energiat ja tõstab kandja domineerivale positsioonile, tumesinine sisendab usaldusväärsust ning valge krae lisab väärtust – nii sina ise, inimene kellega kohtud, kui ka töö, mida teed, muutub ainsa hetkega märksa olulisemaks.

MIS AITAKS?

 1. Testi ja märka erinevust. Sobivate toonide tuvastamiseks on lihtne katse-eksituse-meetod väga tõhus. Toetavate toonide määramiseks on palju teooriaid, mina kasutan neist võimalikult paindlikke, mis ka elamiseks ja vahelduseks ruumi jätavad. Alati on võimalik leida asjatundja, kes aitab või otsida koolitaja, kes asja kogu tiimile selgeks teeks, aga oma silm on samuti kuningas. Kõige lihtsam on aru saada, kas toon sobib või mitte, vaadates silmi ja näole langevaid varje. Kui silmad löövad särama, on toon õige. Kui näovarjud aga naha tuhmiks ja väsinuks muudavad, oled ilmselt eksinud.

 2. Toetavad toonid mängivad rolli ainult näo ümbruses. Mis värve kaugemal kasutad, suurt tähtsust ei oma. Näo kõrval aga loevad nii prilliraamid kui lipsumustris esinevad toonid. Sul on võimalus pihta panna ning otsekohe uskumatult hea välja näha. Teine tee on jääda neutraalseks – sel juhul ei anna värvid sulle midagi juurde ega võta ka maha. Mööda pannes sa atraktiivsemaks ei muutu, aga selle eest avaneb suurepärane võimalus oma vigadest õppida. Enamik stiilikuningad on oma kõikevõitva isikupära üles leidnud just eksimise ja välistamise teel.

 3. Pea meeles, et värvidega eksperimenteerides on riski ja tulu suhe väga hea!  Võita on terve maailma toetus, kaotada on heal juhul üks kohtumine. Üks uus toon garderoobis pole nagu uue suhte loomine, mis kogu maailma pahupidi keeraks. Selgus, et ei sobi – pole hullu! Jätad sinnapaika ja elu läheb edasi.

MOEASJAD, MILLE PARIM ENNE ON MÖÖDAS

«Panen selga, mis ise tahan!» võid sa sõjakalt kuulutada. See õigus on igaühel, selge see. Toome paar võrdlust – kui sul oleks võimalus hotellituba vahetada, kas upgrade’iksid ennast harjakappi võis sviiti? Jah, me räägime praegu ruumist, aga riided on samuti meie ümber, veel hoopis lähemal ning tahes-tahtmata meie väliseks visiitkaardiks. Kas sinu kordumatu isiksus, head ideed, potentsiaal ja oskused on tõesti sinu enda jaoks nii vähetähtsad, et neid esitleda täiesti suvalises pakendis?

Trend pole siin praegu teema! Osavalt kombineerides ei käsi keegi iga moetuulega kaasa purjetada ning alati võib välja noppida ainult asjad, mis meeldivad. Teema on oskus rõivaste kandmiskoormusega arvestada ja sellele vastavalt garderoobi planeerida.

Väsinud riided tuleks saata väljateenitud pensionile. Mõistan, et meil kõigil on lemmikasju ja inimestel on erinevad võimalused, kuid veelgi enam iseloomustab meid nutikus. Meil kõigil on asju, mida ei kanna ja teised, mille ribadeks kanname. Selle seisva kola asemel võikski teha paar mõistlikku asendust garderoobis. Asi on tõsine – üks närtsinud kraenurkadega särk või vormi kaotanud teksapaar mõjub nagu juuksekarv taldrikul ja ainsa hetkega pole heast maitsest enam juttugi.

Iga riietuse alustalaks on jalanõud. Korralikud, hoolitsetud ja puhtad. Eesti elegantsete härrade juures kohtab tänaseni Ida-Euroopa mehe tunnuseks tituleeritud lääpatallatud kingi.

MIS AITAKS?

 1. Uuenda regulaarselt oma garderoobi. Kõige kiiremini lisab värskust uus päevasärk – ka päevinäinud pintsak ajab selja sirgu ja näeb välja nagu uus. Kui kogu terviku välja vahetamiseks vahendeid napib, siis võivad ka pisiasjad olla väga kõnekad – rinnarätt, šikk plaatpandlaga vöö, kasvõi värviline sokipaar.

 2. Asju hankides arvesta nende kandmiskoormust. Ülikond on imeline asi härrasmehele, kuid ühe osa peal me päevast päeva istume, teine pool seevastu, kui me kirglikult küünarnukke vastu lauda ei nühi, saab hulga vähem vatti. Lihtne järeldus – pintsaku kõrvale vali kohe kaks paari pükse. Kõige kiiremini kuluvad särgid, mida iga päev peseme. Niisiis – iga lips sobigu minimaalselt kahe särgiga ja kaubamajas komplekti kokku pannes on väga ratsionaalne kohe mitu särgivalikut korraga teha – hulgaks ajaks rahu majas!

 3. Pese vastavalt vajadusele. Eestlased on üks kena, korralik ja puhas rahvas – naised veedavad kodusid kraamides hulga kauneid laupäevi ja riideid peseme samuti kriminaalselt palju. Vastutasuks saame neid kanda palju lühemat aega. Rõivaid võib ka tuulutada!

 4. Lase asjadel puhata! Ülikonnad-mantlid ei saa asjata poest originaalpuud kaasa, nende õlakuju on täpselt sobiv ja rõivas taastab vormi kõige paremini õigel puul. Ka kingad peavad vastu kauem, kui annad neile puhkust. See on mitmekordselt välja mõõdetud: päev jalas, päev hooldatuna esikus peesitamas ja kandmisperiood on palju pikem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles