Miks tasub käia külma duši all?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm dušš on kasulik.
Külm dušš on kasulik. Foto: Vida Press

Enamasti tuleb külma dušši taluda siis, kui soe vesi on otsas ja muud ei jää üle, et vältida šampoonivahuse peaga välja minekut. Tegelikult tasub end külma veega karastada ka siis, kui sooja vett jagub, sest tervisele teeb see ainult head. 

Selleks, et duši all külmast veest maksimaalselt kasu saada, peaks vee temperatuur jääma alla 15 kraadi, mida võib võrrelda väga külma basseiniveega. Alustuseks keera vesi nii külmaks kui suudad taluda, soovitab Yahoo Health, ning seejärel hakka seda tasahaaval veelgi jahedamaks keerama, et saaksid end järjest külmema veega ehmatada. 

Külma veega karastamine tõstab tuju

Külma veega hüdroteraapia võib tõsta veres beeta-endorfiini taset ja ajus noradrenaliini taset, mis mõjub meeleolule nagu antidepressant. 

Külm vesi leevendab lihasvalu

Külma veega karastamine aitab taastuda väga raskest treeningust vähendades lihasvalu ja põletikku. Kui valu on kindlas kohas, tuleks sinna suunata külm veejuga umbes viieks minutiks või nii kaua kui suudad. Suurenenud verevoog valulikku piirkonda aitab lihastel kiiremini taastuda.

Karastamine teeb nahale head

Selleks, et külma veega naha välimust parandada, tuleb esiteks end sooja veega pesta ning siis külmema veega puhtaks loputada. Jahe vesi teeb naha pringiks, ahendab poore, vähendab punetusi ja silmaümbruse turseid. Peale selle, et nahk näeb siledam ja jumekam välja, püsib ka meik karastatud nahal pikemalt peal.

Külm vesi paneb juuksed läikima

Kuum vesi kuivatab juuksetüve rohkem kui jahe vesi, mistõttu näevad juuksed liiga kuuma veega pestes välja elutud ja tuhmid. Selleks, et vee abil juuksed rohkem läigiks, ei pea pead üleni külma veega pesema. Pese nii nagu tavaliselt, kuid loputa palsam välja juba jahedama veega. See lukustab niiskuse juuksekarvadesse, tänu millele näevad need pärast välja siledamad ja läikivamad. 

Karastamine leevendab stressi

Nägupidi külma vee all seismine aitab rahuneda, sest külm vesi aeglustab südametööd. Ka on näidanud uuringud, et inimesed, kes karastavad end regulaarselt jääkülma veega, saavad stressiga paremini hakkama. Kõik tänu sellele, et keha harjub korduva stressiseisundi ehk äkilise külma kätte sattumisega ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles