Kas või ja kookosõli lisamine muudab kohvi kasulikumaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miljonite teismeliste neidude lemmik Harry Styles tunnistas hiljuti, et tema on nii sale sellepärast, et lisab kohvile lusikatäie võid ja sama koguse kookosõli. Styles väitis, et tänu sellele joogile ei teki näljatunnet ja energiat jätkub kogu päevaks. Kas taoline jook on ka tervislik?

Inglise keeles nimetatakse seda bulletproof coffee (kuulikindel kohv – toim), mille tegemiseks lisatakse topeltespressole lusikatäis võid ja lusikatäis kookosõli. Antud jooki on lihtne ise valmistada, kuid Suurbritannias saab seda osta ka paljudest kohvikutest, kirjutab Daily Mail.

Või ja kookosõliga kohvijoogi loojaks peetakse USA ettevõtjat Dave Asprey'd, kes käis Tiibetis rännakul, kus talle pakuti jakivõiga teed. Taolist jooki tarbivad sealsed mägironijad, kes saavad joogist vajaliku energia ja väidetavalt parandab võiga tee ka keskendumisvõimet. 

Asprey retsepti järgi tuleks võiga kohvi valmistamiseks kasutada orgaanilist kohvi, soolata orgaanilist võid ja orgaanilist kookosõli. Tulemuseks on paks, kreemjas kohvijook, millel on tugev rasvane kookospähkli järelmaitse. 

Toitumisekspert Suzie Walker tunnistas, et tema on «kuulikindla kohvi» fänn: «Mulle meeldib oma päeva selle joogiga alustada. See täidab kõhtu, aitab keskenduda ja enne lõunat ma toidule ei mõtle.» 

Tuleb tunnistada, et Dave Asprey on oma kohvijoogi reklaamimisel välja käinud üsna veenvaid argumente. Näiteks väidab mees, et topeltespresso kiirendab ainevahetust, aga rasva lisamine aeglustab seedeelundkonna tööd, tänu millele ei teki järsku energia tõusu. See tähendab, et kohvist saadav «laks» on õrnem, kuid kestab tavapärasest kauem. 

Orgaaniline või peaks sisaldama ka ohtralt vähktõbe ennetavaid antioksüdante, vitamiine, oomega-3-rasvhappeid jpm – need kõik mõjuvad hästi ajule, vastupidavusele ja immuunsüsteemile. 

Ent üks tass võiga kohvi sisaldab 400-500 kilokalorit (rohkem kui peekonivõileib) ja 50 grammi küllastunud rasvu. Paljude ekspertide hinnangul on seetõttu raske mõista, kuidas saab selline jook aidata kaalu langetada. Taolist jooki tarbides tuleks arvestada, et see võib kolesterooli taset kergitada ja suureneb ka südamehaiguste risk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles