Milliseid toiduaineid ei tohiks hoida külmkapis?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt ei tule see kellelegi üllatusena, et kiiresti riknevad toiduained – lihatooted, mereannid, munad, piimatooted – tuleks külmkappi pista. Neid ei tasuks hoida toatemperatuuril kauem kui kaks tundi. Kuidas on aga lugu saia, tomatite ja meega?

Business Insider pani kirja, milliseid toiduaineid ei pea külmkapis hoidma.

Või – jah ja ei

Võid võib hoida külmikus, aga samas meeldib paljudele, kui või on pehme ja nad hoiavad võid võitoosis toatemperatuuril.

Tomatid – ei

Kui tomatid külmikusse panna, võivad need oma õige maitse kaotada. Külm õhk ei lase tomatil küpsemist jätkata ja võib lõhkuda rakumembraane, mistõttu pole tomat enam nii maitsev.

Juust – jah

Teatud tüüpi juustud – eriti pehmed nagu Brie ja ricotta – peaksid alati külmikus olema. Kõvemad juustud – näiteks parmesan – ei pea tingimata olema külmas, kuid igaks juhuks võiksid vaadata, mis on kirjas juustu pakendil.

Sibul – ei

Külmkapis võib sibul muutuda pehmeks ja lõpuks hakata hallitama, kuna külmikus on üsna niiske keskkond. Sibulat tasuks hoida jahedas, ent kuivas kohas (kindlasti eraldi kartulitest, sest nende koos hoidmine kiirendab mõlema riknemist).

Sai – ei

Külmikus muutub sai kiiremini kuivaks ja kõvaks. Kui plaanid saia paari päevaga ära süüa, võid hoida seda köögikapil (või sahvris). Kui tahad, et sai säiliks kauem, pista see jääkappi. Sama võib teha ka leivaga.

Kohv – ei

Kohvi tuleks hoida jahedas ja pimedas kohas, kuid mitte külmkapis, kuna see võib oma maitse kaotada ja võtta omaks võõrad maitsed.

Basiilik – ei

Külmikus olles võib basiilik närbuda ja ümbritsevate toiduainete lõhnad omaks võtta. Hoia basiilikut hoopis klaasis või väikeses vaasis nagu lilli. Või haki basiilik peeneks ja pista jääkappi.

Mesi – ei

Mesi säilib väga pikka aega, seega pole mingit põhjust, miks peaks selle külmikusse pistma. Liiga külmas kohas võib mesi hakata kristalliseeruma.

Moos, hoidised – jah, pärast avamist

Moosid, hoidised, salatikastmed ja muud sarnased toiduained võivad olla sahvris kuni avamiseni, pärast mida tuleks neid säilitada külmkapis.

Avokaado – ei, kui vili pole täiesti küps

Kui soovid, et avokaado küpseks, ära pane seda külmkappi. Hoia vilja kuivas ja pimedas kohas, soovitatavalt paberkotis. Kui avokaado on juba üsna küps, võib selle külmikusse panna, et ta üle ei küpseks.

Õunad – jah ja ei

Toatemperatuuril säilivad õunad umbes nädala, kui paned õunad külmikusse, siis säilivad need kauem.

Banaan – jah ja ei

Enamik inimesi hoiab banaane toatemperatuuril. Kui soovid, et banaanid kiiremini küpseksid, pista need paberkotti koos ühe õuna või tomatiga. Külmikus võivad banaanid pruuniks muutuda, kuid need säilitavad endiselt oma hea maitse.

Oliiviõli – ei

Ära pane oliiviõli külmikusse, sest nagu või, muutub ka oliiviõli külmas tahkeks. Ideaalis võiks oliiviõli hoida jahedas ja pimedas kohas, kuid mitte külmkapis.

Küüslauk – ei

Ka küüslauku ei tasuks külmkappi panna, sest niiskus võib kiirendada küüslaugu riknemist ja küüslauk võib hakata idanema. Säilita küüslauku jahedas ja kuivas kohas.

Kartul – ei

Külmikus muutub kartulites sisalduv tärklis suhkruks, mistõttu muutuvad kartulid maitse poolest magusamaks. Kartuleid võiks hoida jahedas ja pimedas kohas, näiteks sahvris paberkoti sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles