Näita oma lastele, kuidas armastada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps jätab kõik meelde, mida ta kodus näeb. Ka selle, kuidas vanemad teineteist kohtlevad.
Laps jätab kõik meelde, mida ta kodus näeb. Ka selle, kuidas vanemad teineteist kohtlevad. Foto: Vida Press

Kas sa tahad, et su lapsed oskaksid täiskasvanuna hoida häid suhteid, mis teevad neid õnnelikuks? Kui jah, siis ei ole sul tarvis teha muud, kui vaadata, et su enda suhe elukaaslasega oleks korras. See on kõige parem võimalus, kuidas õpetada lapsele armastust ja suhete eest hoolitsemist. 

Lapsed õpivad kõige paremini eeskujust ja see, kuidas te partneriga teineteist kohtlete, mõjutab lapsi igal juhul, tahad sa seda või mitte, kirjutab Psychology Today. 

Kui laps kasvab üles kodus, kus vanemad petavad teineteist, siis on tal tulevikus väga raske teisi usaldada. Usaldamatus käib temaga alati kaasas, mistõttu on sellise taustaga naistel ja meestel pidev hirm, et lõpuks partner ikkagi petab, samuti nagu tema vanemad teineteist petsid. Ta kahtleb automaatselt igas romantilises suhtes ja lähedases sõprussuhtes ning oma hirmude tõttu näeb ta petmist kõikjal enda ümber.

Kui sina või su partner karjute ja räägite teineteisega halvasti, mõjub see lastele väga hirmutavalt (sest alateadlikult kardavad nad, et te lähete lahku ja nad jäävad kodutuks) ning teie suhe võib leida inetu lõpu. Te peate õppima teineteisega suhtlema nii, et sel ei oleks hävitavaid tagajärgi. Mõned paarid harjuvadki omavahel karjuma, mis on esiteks väga halb suhtele, kuid teiseks on see äärmiselt kahjulik ka lastele. Teie eeskujust õpivad lapsed, et nii peabki suhtes käituma. Nad hakkavad seda isegi eeldama. 

Lähedased ja hoolivad suhted õpetavad aga midagi muud. See on ka üks põhjus, miks räägitakse nii palju sellest, et pere peaks sööma koos ühise laua taga. Kui lapsed on juba suuremad, on seda küll raskem korraldada, aga pingutused on seda väärt. Arvukad uuringud on näidanud, et koos söövad pered on lähedasemad ja nende lastel läheb paremini nii koolis kui ka elus üldisemalt. 

Peale ühise söömaaja muudavad pereliikmeid lähedasemaks ka teised ühised ettevõtmised, nagu  koos filmivaatamine ja diivanil kaisutamine. Koosolemine soosib lähedustunnet ja annab lastele aimu, mis on õigupoolest armastus ja hellus. Teatud vanuses lapsed enam kaisutada väga ei soovi, kuid sellest pole midagi, kui mees ja naine omavahel hellusi edasi jagavad.

Laste kasvatamisel ei piisa ainult kohal olemisest või rääkimisest. Kui tahad, et nad looksid häid suhteid ja oskaksid armastada, pead oma partneriga laste nähes hästi suhtlema. Mõni musi kallimast mööda minnes tuleb kasuks teie omavahelisele suhtele, aga ka lastele, kes kõike märkavad ja meelde jätavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles