D-vitamiini ja sportlike tulemuste vahel on seos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tavainimeste hulgas on tehtud palju uuringuid, kuid vähe on teada sportlaste D-vitamiini taseme kohta. Need vähesed uuringud aga näitavad üllatavalt suurt D-vitamiini vaegust. 

Sportlaste hulgas varieerub D-vitamiini puudus olenevalt spordialast, treeningutingimustest ja nahapigmendist. Seni on kõige suurem puudus tuvastatud võimlejatel. Teistel sisetingimustes treenijatel on samuti tuvastatud peaaegu poole madalam D-vitamiini tase võrreldes välispordialade harrastajatega. Soomes tehtud uuring 9–15aastaste naissportlaste ja mittesportlaste hulgas näitas, et ligi 68 protsendil osalenutel oli talvekuudel D-vitamiini tase ebapiisav (<37.5 nmol/L) ning 13 protsendi puhul oli tegemist defitsiidiga (<10 nmol/L). Võttes arvesse viimase aja uuringutulemusi, võiksid kõik sportlased lasta aeg-ajalt oma D-vitamiini taset kontrollida. Teatud juhtudel on vajalik lisaks ka kaltsiumi manustamine.

Kuna D-vitamiin mängib kogu elu jooksul olulist rolli kaltsiumi homöostaasis, skeleti metabolismis ja krooniliste ning autoimmuunhaiguste tekkes, võib ta seeläbi mõjutada ka sportlikku saavutusvõimet. Lihasvalu ja -nõrkus on üks hästi dokumenteeritud, kuid tihti unustusse vajunud D-vitamiini puuduse sümptomitest, mis taseme tõusmisel kaob.

Lisaks tugevate luude arengu toetamisele mõjutab D-vitamiin ka lihasfunktsiooni. Madalat D-vitamiini taset on seostatud näiteks vanemate inimeste lihasnõrkuse, lihasmassi kao, suurenenud töövõimetuse ja nõrkusega. Väga tugeva D-vitamiini defitsiidiga patsientide lihasbiopsia uuringud enne ja pärast ravi on näidanud, et D-vitamiin suurendab kiirete ehk II tüüpi lihaskiudude arvu ja diameetrit. Eelmisel aastal Inglismaal tehtud uuring näitas, et kaheksanädalane D-vitamiini lisandite manustamine parandas vitamiinivaeguses olevatel sportlastel muskuloskeletaalseid võimeid. Märkimisväärselt paranesid sportlaste hüppekõrgus ja 10 m sprindi ajad. Arengut oli näha ka rinnalt surumises ja kükkides (1RM).

Lisaks skeletilihastele mängib D-vitamiin olulist rolli ka kardiovaskulaarse süsteemi funktsioneerimisel. On leitud, et südamerikkega patsientidel esineb sagedamini D-vitamiini puudust. 

Artikkel ilmus esmakordselt Tervis Plussis 2013. aasta detsembris. Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles