Lõuna-Aafrika sünnitusmajas vahetusse läinud lapsi bioloogilistele vanematele ei tagastata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnitushaigla. Pilt on illustreeriv.
Sünnitushaigla. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrikas tuli ilmseks lapsevanemate filmilik õudusunenägu, kui selgus, et viis aastat tagasi sündinud lapsed on kogu oma elu elanud valede vanemate hoole all.

Kogu lugu koorus lahti 18 kuud tagasi, kui ühe 2010. aastal sündinud tüdruku ema kaebas kohtusse oma elukaaslase, kes ei võtnud last omaks. DNA-testid näitasid, et kumbki neist ei olnud lapse bioloogiline vanem, vahendab parenting.com.

Lähemal uurimisel selgus, et õdedel läksid sünnitusmajas laste nimesildid vahetusse. Pretoria kõrgem kohus jõudis nüüd otsusele, et viieaastased lapsed peavad jääma nende vanemate juurde, kes on neid seni kasvatanud. Selleks tuli vanematel tüdrukud lapsendada. 

«Nüüd on oleks nad justkui nende laste vanemad, kellega koos elavad,» selgitas Pretoria Ülikooli Lastekaitseseaduskeskuse direktor Anne Skelton, kes määrati kohtu poolt uurima, milline lahendus kaitseks laste huve kõige paremini. «Keegi ei vaidle selle vastu. Kolm vanematest on kõik ühel nõul. Üks isa ei ole päris kindel, kuid ta lubas advokaadi vahendusel, et teeb nii, nagu kohus käsib.»

Kuna juhtum oli niivõrd šokeeriv, lubas kohtunik Aubrey Ledwada, et kohtu uksed jäävad avatuks, juhuks kui hiljem peaks tekkima mingeid probleeme. Võitjaid selles loos tema sõnul ei ole: «See ei ole olukord, kus keegi saaks öelda, et tema võitis. See on olukord, kus lõpuks tuleb mõelda ainult laste hüvangule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles