Kaheksa asja, mida günekoloog ei taha, et sa enam teeks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kindlasti on sul oma naistearstile palju nõudmisi: ta peab olema sõbralik, hooliv, täpne ja väga tark. Võib-olla ei ole sa selle peale mõelnud, kuid ka günekoloogil on sulle mõned ootused, mida ta pole ehk välja öelnud.

Prevention rääkis erinevate naistearstidega, kes tunnistasid üles, et patsiendid võiks nii mõnestki halvast kombest loobuda. 

Ära usu kõike, mida internetist loed

Arusaadav, et tahad oma kahtlaseid sümptomeid guugeldada, et oma tervislikust seisundist mingit aimu saada, kuid ära võta midagi liiga tõsiselt enne, kui oled päriselt arsti juures ära käinud. Ilma arsti läbivaatuseta võid endale libadiagnoosidega palju mõttetut muret põhjustada. Doktor Katharine Taberi juurde on tulnud naisi, kes muu hulgas on pidanud vistrikku herpeseks, löövet rinnavähiks ja tavalist väsimust HI-viiruseks.

Ära jää higistesse trenniriietesse pikalt passima

Pärast trenni võib tulla ette igasugu muid toimetusi, mis ei lase kohe pesema minna. Naised peaks aga higised riided kohe seljast võtma, sest soojas ja niiskes keskkonnas kasvab pärmseen suurima heameelega. Üha rohkem satub arsti kabinetti naisi, kel on tekkinud räpaste treeningriiete kandmise pärast pärmseeninfektsioone, ärritust, punetust ja vaginiiti. Kõige selle vältimiseks soovitab ta trenni ajal kanda spetsiaalset niiskust hülgavat treeningriietust ning pärast pesemist panna jalga puuvillast aluspüksid, mis lasevad hästi õhku läbi. 

Ära talu valusat seksi

Kui vahekord on miski, mida sa pigem kardad kui ootad, siis on midagi valesti ja sa pead sellest oma arstiga rääkima. Seks võib põhjustada valu mitmel põhjusel ja muudmoodi selles selgusele ei saa kui arsti abiga. 

Ära aja naistearsti perearstiga segamini

Valusad põlved, ekseemid ja kurguvalu ei ole naistearsti pärusmaa. Kuigi tal võivad olla teadmised, kuidas neid hädasid ravida, ei ole õige teda sellega tülitada. Günekoloogile jäta kõik need mured, mis on seotud alakeha või rindadega.

Ära räägi vastuvõtu ajal telefoniga

Jah, on ka selliseid patsiente, kes räägivad arsti vastuvõtu ajal telefoniga, isegi protseduuride ajal. Esiteks ei ole see viisakas, teiseks häirib see arsti tööd, kes ehk tahab patsiendilt samal ajal midagi küsida. Kuigi arsti nõu võib küsida ka telefoni teel, on kõige parem silmast silma suhtlus. Arvestades seda, kui pikad on naistearstide ooteajad ja kui üürike on võimalus temalt midagi küsida, oleks rumal lasta seda võimalust raisku. 

Ära ravi end ise

Doktor Sheryl Ross kurdab, et paljud naised hakkavad end agaralt ise ravima, kui märkavad teistsugust voolust või sügelust, sest on kindlad, et tegu on tupeseenega. Kui tegelikult on tegu millegi muuga, lükkab kodune ravi õiget diagnoosi ainult edasi ja sümptomid võivad vahepeal minna aina hullemaks. Tupeseenega sarnased sümptomid võivad olla ka bakteriaalsel infektsioonil, kontaktallergiatel ja ka sugulisel teel levivatel infektsioonidel.

Ära eelda, et raske veritsemine on normaalne

Olenemata vanusest peaks naine pöörduma arsti poole, kui menstruatsiooni ajal tuleb verd nii palju, et vettinud sideme või tampooni peab välja vahetama iga kahe tunni järel või kui «õnnetuste» vältimiseks tuleb kasutada suisa topeltkaitset. Keskmiselt kaotab naine 3–7 päeva kesva menstruatsiooni ajal 80 milliliitrit ehk 5 supilusikatäit verd. Arst aitab leida meetodi, kuidas ohjeldada suuremat verejooksu.

Ära kanna stringe (ja pesukaitsmeid)

Taberi sõnul stringid sikutavad ja hõõruvad nahka nii palju, et põhjustavad nahaärritust. Pesukaitsmed aga ei lase piisavalt õhku läbi ja soodustavad tupeseene teket. Pea meeles, et nahk jalge vahel on kõige õrnem nahk kogu kehal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles