Tätoveeringute arv, mis näitab, et tegu on väga enesekindla naisega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Vida Press

Kehakaunistused võivad näidata inimese kohta nii üht kui teist. Texase Tehnikaülikooli uuring paljastas, et naised, kel on üle nelja tätoveeringu, on palju enesekindlamad kui need, kel on alla nelja või mitte ühtegi tätoveeringut. 

Väljaandes The Social Science Journal avaldatud uuringust selgus peale selle veel üks huvitav fakt - nimelt on üle nelja tätoveeringuga naiste seas ka rohkem neid, kes on minevikus soovinud end tappa, vahendab Yahoo Health.

See tulemus üllatas suuresti ka uuringu autorit Jerome Kochi, kelle meelest on tegu veidra paradoksiga.

Varasemad uuringud on näidanud, et Ameerika Ühendriikides on tätoveeringuid igal viiendal täiskasvanul, kusjuures naistel sagedamini kui meestel. Kochi selgitusel on rohkem kui nelja tätoveeringu eristamine oluline seetõttu, et alates sellest saab kehakaunistamisest juba pigem inimese identiteedi osa. 

Millest siis seos enesekindluse, enesetapukatsete ja tätoveeringute vahel? Kochi teooria järgi on põhjus tätoveeringute jõustavas mõjus - just nagu rinnavähki põdenud naised suhtuvad oma kehasse teisiti pärast haigusega võitlemist. Enesetapukatsest pääsemine võib teadlase sõnul olla naiste elus pöördeline moment, pärast mida mõtlemine muutub ja nad teevad oma kehaga julgemalt seda, mida ise tahavad. 

«Naisi pommitatakse pidevalt kehasid häbistavate sõnumite ja hüperseksuaalsete ootustega. Kehakunst on üks võimalus, kuidas naised saavad oma kehaga toimuvat ise kontrollida,» sõnas ta.

Samal nõul on ka psühhoterapeut Nancy Irwin. «Paljud inimesed, kes on olnud suitsiidsed ja on päästetud või on ringi mõelnud, on näinud palju vaeva, et välja selgitada, miks nad tahtsid end tappa,» selgitas ta. «Sellest traumast või negatiivsest enesehinnangust vabanemine võib olla väga jõustav, mis iganes põhjus selle taga ka oli.» Nii võib Irwini sõnul olla tätoveering nagu aumärk, kannab endas sõnumit, et selle kandja on nii seest kui väljast teine inimene. 

Kõrget enesehinnangut selgitab Irwin sellega, et enne tätoveeringute tegemist teavad naised juba nagunii, et teised võivad neid selle pärast üht- või teistpidi hinnata. «Ainuüksi juba see eeldab suurt enesekindlust,» märkis psühhoterapeut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles