Imetamine vähendab rinnavähi ja diabeedi riski

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Imetamise plussid ja head omadused beebide tervise tagamisel on ammu teada, kuid kaks hiljutist uuringut tõestavad, et imetavatel emadel on väiksem risk haigestuda rinnavähki ning samuti väheneb diabeedioht.

Varasemad uuringud on juba tõestanud imetamise head mõju ka emadele, näidates, et imetamine ennetab munasarjavähki ja reumaatilist artriiti, kirjutab New York Times. Oktoobris avaldatud uurimus, kus võeti luubi alla 37 000 rinnavähijuhtu, jõudis järeldusele, et rinnaga toitmisel on kaitsev toime hormonaalsete halvaloomuliste kasvajate suhtes – just seda tüüpi vähki esineb noortel naistel enim. Analüüs leidis, et imetamine vähendab agressiivset vähki 20 protsenti.

Uuringu autor, doktor Weiss, põhjendab nähtust rinna ebaküpsusega. «Rinnanäärmed on ebaküpsed ja ei suuda teha oma tööd – toota piima – enne, kui rasedus on läbitud,» selgitab Weiss. «Imetamine sunnib rinna lõpuks ometi «suureks kasvama», tööd tegema, piima tootma, igal hommikul ja öösel tööpostile kohale ilmuma ning niisama looderdamise lõpetama.»

Novembris avaldatud teine uurimistöö, kus vaadeldi 1035 gestatsioonidiabeeti haigestunud naist, leidis, et rinnaga toitmine vähendab teise tüübi diabeeti haigestumist suisa 60 protsendi võrra. Põhjuseks on piima tekke ja glükoosi metabolismi omavahelised seosed, nii et uuringu autorid soovitavad rinnaga toitmist kaaluda eriti naistel, kes kuuluvad diabeedi riskigruppi, olles ülekaalulised või põdedes rasedusaegset diabeeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles