Üheksa asja, mis on omased vaid passiiv-agressiivsetele inimestele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Passiiv-agressiivne suhtumine mõnesse probleemi pole midagi ebatavalist, kuid manipuleerimine ja kaudne suhtlus ei tohiks kuuluda ühegi inimese eluviisi juurde. Passiiv-agressiivsed inimesed ei pruugi tööl ega sõprusringkonnas silma paista, sest nad oskavad oma õelust väga hästi varjata.

Psühholoogiaportaal Psychology Today tõi välja üheksa asja, mis on omased vaid passiiv-agressiivsetele inimestele.

1. Nad «unustavad» meelega üht või teist asja teha

Passiiv-agressiivsed inimesed eelistavad, et neid nähakse kui hajameelseid, mitte kui vastuolulisi inimesi. Selle asemel, et mõnest projektist loobuda, võib passiiv-agressiivne kolleeg väita, et ta unustas töö tähtaja. Või «unustab» ta restoranis laua broneerida, sest tegelikult ta ei tahtnudki sinna minna.

2. Nad ütlevad jah, kuigi nad ei plaani asjaga lõpuni minna

Kuna passiiv-agressiivsed inimesed tahavad teistele meelehead valmistada, ei ütle nad naljalt ei. Nad võivad mõnda kutset täielikult ignoreerida ja hiljem väita, et polegi seda saanud. Näost näkku kohtudes võivad nad vastu võtta kutseid, mida nad ei plaanigi hiljem realiseerida. Kohustustest pääsemiseks võivad nad plaanid viimasel minutil tühistada ja väita, et on haiged või neil tuli mõni ootamatu asi ette.

3. Sinu selja taga on nad hoopis teistsugused inimesed

Passiiv-agressiivsed inimesed jagavad julgelt oma arvamust... siis, kui see, kellest nad räägivad, ei kuule neid. Nad võivad nuriseda ja vinguda kõigile teistele, aga mitte sellele inimesele, kes neid närvi ajab. Nende kaudne lähenemine probleemidele kahjustab suhteid ega aita ühtegi probleemi lahendada.

4. Nad ei liigu eesmärkide suunas

Passiiv-agressiivsed inimesed võivad olla üsna kangekaelsed. Kui nad ei taha midagi teha, siis nad tegutsevad võimalikult aeglaselt või teevad oma tööd meelega halvasti, et mitte eesmärgini jõuda. Selle asemel, et tunnistada, et mõni ülesanne valmistab neile raskusi, hakkab passiiv-agressiivne inimene venitama ja ootab, et keegi teine võtaks tema ülesanded enda kanda.

5. Nad varjavad oma rahulolematust sageli naeratusega

Passiiv-agressiivne inimene ei väljenda oma viha või rahulolematust kuigi avalikult. Nad koguvad viha ja kibestumist enda sisse ning varjavad seda tavaliselt võltsi naeratusega. Sinu väited võivad olla talle vastukarva, kuid ta ei ütle seda kunagi välja.

6. Nad otsivad kättemaksu

Nende pealtnäha meeldiva fassaadi taga peitub soov kätte maksta inimestele, kes on neile haiget teinud. Passiiv-agressiivsed inimesed on valmis üsna kaugele minema selleks, et kätte maksta neile, kes on neid ära kasutanud või muul moel halvasti kohelnud. Nende kättemaksuplaanid võivad olla kaudsed – anonüümne vihane e-kiri või inetu kuulujutt, mis hakkab kulutulena levima.

7. Nad kasutavad sageli õpitud abitust

Passiiv-agressiivsed inimesed ei usu, et nad saaksid kontrollida seda, mis nende elus toimub. Selle asemel, et probleeme lahendada, suudavad nad end veenda, et pole mõtet üldse proovida, sest «ma ei saa niikuinii midagi teha». Nende passiivne hoiak toob taoliste inimeste ellu veelgi enam raskusi ja sageli võivad nende negatiivsed ootused ka realiseeruda.

8. Nad näevad vaeva, et vältida vastasseisu

Isegi siis, kui passiiv-agressiivne inimene on hinge põhjani solvatud, ei pruugi ta midagi öelda. Vahel võivad nad anda napisõnalisi vastuseid («See on OK, mida iganes») ja lasevad teistel end halvasti kohelda. Nad on kõigeks valmis, et ei peaks tunnistama, et nad ise said haiget.

9. Nad oskavad teistega manipuleerida

Passiiv-agressiivsed inimesed ei oska otse küsida, mida nad tahavad, mistõttu võivad nad hakata teistega manipuleerima. Kui nad peavad näiteks kandma mõnda rasket kasti, võib passiiv-agressiivne inimene kurta: «Ma teen ilmselt oma seljale haiget, kui pean selle kasti trepist üles viima.» Neid ei häiri see, kui teised tunnevad neile kaasa, põhiline on see, et nad saaksid, mida tahavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles