Miks magavad paljud Soome beebid kastides?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2015. aasta «beebikast».
2015. aasta «beebikast». Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Kui keegi ütleb sulle, et ühes riigis magavad beebid kastides, siis võiks ju arvata, et tegemist on mõne vaesema paigaga, kus vanematel pole raha lapsevoodi soetamiseks. Tegelikult on aga tegemist meie põhjanaabritega: nii mõnedki Soome beebid magavad esimesed paar kuud kastis.

1938. aastal oli Põhja-Euroopa riikides imikute suremuse osakaal üsna suur (65 beebit iga 1000 beebi kohta). Selleks, et värsketele emadele appi tulla, hakati Soomes vanematele jagama kaste, mille sees olid kõikvõimalikud tarbeesemed beebile (riided, voodipesu, pesemisvahendid jms). Need kastid olid üsna suured ja paljud emad kasutasid neid voodina, milles beebi sai paar kuud magada, kirjutab Good Housekeeping.

Kasti saamise eelduseks oli see, et emad pidid enne neljandat raseduskuud käima sünnituseelsel läbivaatusel. Tänu beebikastide meetmele on Soomes vähenenud ka imikute surmajuhtumite arv: 2013. aastal suri iga 1000 beebi kohta kõigest kolm vastsündinut.

Nüüdisajal saavad Soome emad valida, kas nad eelistavad kasti, mis on täis vajalikke asju, või 140 euro suurust abiraha. Enamik vanemaid eelistavad kasti, kuna selles sees olevad asjad on väärtuslikumad kui 140 eurot. Peale selle on kasti disain 75 aasta jooksul kõva arengu teinud ja nüüd on selle põhja pandud lausa pehme madratsikate. 

Ilmselt on see tore kast ka üheks põhjuseks, miks peetakse Soomet noortele emadele heaks elupaigaks. Soome populaarset beebikasti on võimalik internetist tellida, selle hind jääb vahemikku 399–599 eurot.

2015. aasta beebikasti sisu (Lehtikuva).
2015. aasta beebikasti sisu (Lehtikuva). Foto: Annika Söderblom / Nana Uitto/Lehtikuva
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles