Perearst Karmen Joller: emad ja isad peavad võtma haiguspäevi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Perearst Karmen Joller kirjutab, miks ei tasu ravimireklaamide õnge minna ning miks on väga oluline ka emadel-isadel lubada endal korralikult haige olla. «Üldine halb enesetunne ja väsimus on märk sellest, et keha vajab puhkust – energia kulub haigusega võitlemiseks,» ütleb arst.

Reklaam: «Emad ei võta haiguspäevi. Emad võtavad [ravimi nimetus].» Sarnase sisuga reklaame on päris mitmeid.

On lihtsalt kohutav näha, kuidas inimesi petta püütakse.

Emad ja isad võivad ka võtta haiguspäevi. Nad PEAVAD seda tegema. Teinekord aitab see, kui minna kasvõi mõni tund varem magama, näiteks koos lastega õhtul kell üheksa. Ja kui vaja, siis võtab iga ema ja iga isa töölt vaba päeva, et puhata ja end ravida. Kui õigel ajal aega maha ei võta, siis hiljem kulub paranemiseks kordades kauem aega. Sellega arvestab ka tööandja, kes mõistab, et kuluefektiivsuse seisukohalt on parem, kui tema töötajad korraga pikalt puuduma ei pea.

Seega ainus, mis terveks saada aitab, on puhkamine. Ja ainus, mis sellist haigestumist ennetab, on tervislik elustiil.

MITTE ÜKSKI ravim ei suuda tavalist köha ja nohuga, väsimuse ja palavikuga jne kulgevat ülemiste hingamisteede viirushaigust ravida ja haiguse kulgu kiirendada. Iga sümptom viirushaiguse puhul on vajalik, et haigust ravida – sümptomeid ei tohi maha suruda. Nohu ja köha tekitab organism selleks, et viirusi ja nende hävitamisega tekkinud jääke kehast kiiremini välja aidata. Palavik on vajalik viiruste hävitamiseks. Üldine halb enesetunne ja väsimus on märk sellest, et keha vajab puhkust – energia kulub haigusega võitlemiseks.

Seega ainus, mis terveks saada aitab, on puhkamine. Ja ainus, mis sellist haigestumist ennetab, on tervislik elustiil. Uuringud on näidanud, et haigus ei lühene, ei kulge kergemalt ega vähemate tüsistustega, kui haigestumise ajal erinevaid tervisetoite sööma hakatakse – küüslauku, sibulat, mett ja kõike muud kasulikku tuleb tarbida regulaarselt.

Ärge uskuge rumalaid reklaame ega katteta lubadusi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles