Pingeline töö tõstab naistel südamehaiguste riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA uuringu kohaselt on väga pingelise tööga naistel peaaegu poole suurem oht südame-veresoonkonna haiguste tekkeks, võrreldes sookaaslastega, kelle amet on vähenõudlikum.

Teadlaste sõnul on stressirohke tööga naistel südameinfarkti risk 88 protsenti tõusnud, samuti on nende puhul suurenenud oht insuldi ja pärgarteri operatsiooni kahjustuste esinemiseks, vahendas BBC.

Bostoni Brighami ja naiste haigla uurijad jälgisid üle kümne aasta 17,415 tervet naist. Tulemused esitati Ameerika südame assotsiatsioonile.

Tööpinget, mis on psühholoogilise stressi vorm, defineeritakse kui nõudlikku ametit, mis pakub piiramatut otsustusvabadust või loominguliste, individuaalsete oskuste kasutamist. Teadlased leidsid ka seose töö ebakindluse ja kõrgema südame-veresoonkonna haiguste riski vahel – näiteks kõrge vererõhk ja ülekaalulisus.

Eksperdid on mures, et naiste puhul võidakse südamehaigused tähelepanuta jätta, kuna sageli peetakse neid ekslikult meeste probleemiks.

Naiste sümptomid võivad olla vähemtuntud – seljavalu, põletav tunne rinnus, ebamugavustunne kõhus, iiveldus või väsimus -, mis muudab diagnoosimise keerulisemaks. Naised pöörduvad kaebustega vähem arsti poole, mistõttu võidakse haigus avastada hilises järgus.

Uurija doktor Michelle Alberti sõnul näitas uuring, et tööstress mõjub südame tervisele nii lühi- kui pikaajalises plaanis. Tema hinnangul on ülioluline, et tööandjad jälgiksid alluvate stressi ilminguid ning võtaksid kasutusele vahendid pingete leevendamiseks. «Tööstressi tulemuseks on tööluus, haigus ja nõrkus, mis vähendab produktiivsust ja konkurentsivõimet,» märkis Albert.

Mõned kriitikud usuvad, et südameprobleemide põhjuseks pole mitte stress, vaid ebatervislikud käitumisviisid – näiteks suitsetamine ja alkoholi tarbimine -, mille abil osa inimesi püüab pingetega toime tulla.

Briti südamefondi meditsiiniõe Ellen Masoni sõnul tuleb stressi täpsed mehhanismid südamehaiguste riski tõstmisel veel kindlaks teha, kuid üha suurenev arv uuringuid väidab, et pinge kahjustab arterite seinu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles