Viis lihtsat nippi seljavalu leevendamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kange olek ei taha üle minna, tasub minna arsti juurde.
Kui kange olek ei taha üle minna, tasub minna arsti juurde. Foto: SCANPIX

Tervelt kaheksa inimest kümnest kannatab mingil eluetapil seljavalu all, mille leevendamiseks ja ennetamiseks on ekspertidel õnneks lihtsaid soovitusi.

Eelkõige kipuvad rühi- ja seljaprobleemid tekkima naistel, kuna viimased tassivad raskeid käekotte, kannavad raseduse ajal beebit üsas või lapse ilmaletulekul teda puusal. Healt.com tõi välja mõned ekspertide poolt heaks kiidetud lihtsad ja kiired moodused seljavalu vastu.

Proovi spargelkapsast

Teada on, et tugevate luude jaoks on oluline kaltsium, kuid jaapani teadlaste sõnul läheb vaja ka K-vitamiini. Brokolis, spinatis ja teistes tumedates lehistes rohelistes sisalduv vitamiin pidavat aitama kaltsiumit luudes hoiustada, mis kondid tihkemaks teeb. Vastupidavad luud on aluseks tugevale kehale, mis vähendab seljavalu põhjustavate vigastuste võimalust.

Kergenda koormat

Käekott või kohver on liiga raske, kui selle kaal on suurem kui kümme protsenti kogu kehamassist. Lisaks tuleb kotti õigesti kanda. Parim valik on pika rihmaga mudel, mida saab risti üle rinna kanda. Kui aga enda lühikese sangaga kotikesest loobuda ei suuda, siis vaheta iga 20 minuti järel õlga, millel seda kannad.

Maga õigesti

Kõvemat sorti voodi ei pruugi seljale parim olla. Hiljutise uuringu kohaselt kurtsid pehmel voodil magavad küsitletud alaseljavalu üle vähem, kui kõval asemel magajad.

Patjade puhul tuleb jälgida, et pea oleks selgrooga joondus. See tähendab, et selili magades ei tohiks lõug vastu rindkere surutud olla ja külili lebades ei kalduks pea õla poole.

Treeni kõhulihaseid

Tugevad kõhulihased aitavad vältida seljavigastusi. Tee järgmist vaagnakallutamise harjutust kaks-kolm korda nädalas: lama kõverdatud põlvedega selili, tallad ja alaselg vastu maad. Tõmba kõhtu kätega sissepoole ja pingulda kõhulihaseid – vaagnaluu peaks kergelt maast lahti tõusma.

Paranda rühti

Kaheksa (või rohkem) tundi järjest laua taga istumine võib seljale tõsiselt liiga teha. Toetu kindlasti seljaga vastu tooli (või muretse nimmepiirkonna toeks padi) ja hoia mõlemad jalad vastu maad. Teine võimalus on appi võtta tasakaalupall, millel muud moodi istuda ei saagi, kui sirge seljaga. Alusta vaikselt (20 minutit korraga) ning kui variant sulle sobib, jätka samas vaimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles