Tiina Talumees: Moelooja on nagu psühholoog, kes aitab eneseusku leida

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuidas jääda ellu aastalõpu glamuurimaratonis? «Ei ole vaja teistele meeldimiseks pingutada, vaid hoopis ennast kuulata,» arvab naiseliku moe kuninganna Tiina Talumees, kes esitles hiljuti oma uut kollektsiooni «Pööriöö». «Kleit ei ole iseseisev üksus, vaid isiksuse väljendus.»

Foto: Liis Treimann

Tiina on oma maneeridelt kui sündinud sinivereline, kes elegantsi nimel pingutama ei pea. Sirge selja ja hääletute graatsiliste sammudega liugleb ta omanimelises ateljees viimase kollektsiooni rõivaste vahel. Perenaist saatev koerake Rocky on sama suursugune – jalutab, kus tahab, ja sülle tuleb vaid siis, kui soovib. «Ta on uskumatult tugeva iseloomuga! Ükskord meil siin modellid kõndisid edasi-tagasi. Ja mis tema tegi? Kõndis ka, täpselt samasugusel mõõdetud sammul teiste sabas.» Rocky lisab paar asjatundlikku haugatust, temalgi on moeküsimustes oma sõna sekka öelda.

Foto: Liis Treimann

Tiina, aasta lõpus tundub paljudele naistele, et väga oleks vaja haldjast ristiema, kes argihilbud ballikleidiks muudaks. See tundub tihti kohutavalt raske!

Kena välja näha – see ei võta tegelikult üldse palju aega! Väga ruttu tekib vilumus ja tore on olla kaunis iseenda rõõmuks.

Naine ei tohiks kunagi loobuda õigusest olla naine

Kui naine jääb koju istuma ja mõtleb «ah, mis nüüd mina …», siis seda sügavamale nukrusse ta langeb. Aga panna end kenasti riidesse ja minna seltskonda on enesetundele hea! Lööd särama ja maailm märkab seda.

Ma ei arva, et pidu on midagi harukordset. Kui teha iseennast väiksemaks kui sündmus, on kerge end ebamugavalt tunda. Võib hoopis mõelda, et iga päev on pidupäev. On naisi, kes kannavad minu couture-kleite iga päev ja päeva väärtus on hoopis teine. Kui on raske, võib heast välimusest jõudu ammutada. Enda loomusega pole mõtet sõdida. Naine on looduse poolt juba selliseks disainitud – me kaunistame ennast ja tunneme sellest rõõmu.

Anna mõni kaval soovitus, kuidas peol särada.

Mina ei ole inimene, kes midagi keelaks või käsiks. Ma ei ütle, et kandke musta või ärge kandke musta, moes pole ühegi kinnisidee jaoks kohta! Näen tihti naisi, kes tulevad minu juurde justkui väljast peale surutud soovidega. Aga kleit ei saa olla kunagi iseseisev üksus, vaid on isiksuse väljendus. 

Pean lugu peenest naiselikkusest, pole vaja kirkaid värve või kõiki võlusid välja panna. Vale on arvata, et kandes musta või halli sa ei paista silma – seda ei juhtu! Elegantne hall punaste huultega on väga šikk. See võib näha palju parem välja kui punane kleit, milles end ebamugavalt tunned.

Foto: Liis Treimann

Sa pole naine, kes ise ülevoolavat tähelepanu sooviks?

Inimesena ma tõepoolest tähelepanu ei armasta, kuid loomingu suhtes on tore, kui inimesed seda näevad. Eks ma lepin, et moe alal tegutsemisega kaasneb suur huvi isikliku elu vastu, aga privaatruum on mulle hästi oluline. Tead miks? Ma pole ju oma elus üksi, mu kõrval on väga kallid lähedased, keda ma hoian, ning seetõttu kõik ei kuulu avalikkusele.

Millist moodi eestlannad armastavad?

Mul on aastatega kujunenud aimus sellest, mis minu klientidele meeldib. Viimane kollektsioon «Pööriöö» tabas täpselt seda, mida minult oodati. Sain loomisest täieliku rahulduse, õige tunne jäi hinge. Peale show’d oli meil siin päris crazy, vähem kui nädalaga oli suurem osa kollektsioonist müüdud. Saan kollektsiooni lavaletoomisest väga tugeva emotsiooni, naudin terviklikkust, voolavust ...

Disainerina võid elada ajast kolme aasta võrra ees, aga pead mõistma, mida inimesed just praegu kanda tahavad. Naised soovivad, et naiselikud võlud oleks nähtavad. Ning mitte ainult naised – ka paljudele meestele meeldib, kui kallim on kaunis nukukene.

Kas Eesti ja maailma moemaitsed erinevad?

Oo jaa, kui vaadata, mis tuuled maailmas puhuvad, siis on pilt teine – naiste enesekindlus on suurem. Sa jääd naiseks ka lihtsamas vormis, pariisitarid näiteks on palju muretumad.

Ma ei ütle sugugi, et naine ei peaks olema naine, aga ma hindan tugevust. Võiks jääda julgus eksperimenteerida, vabadus avastada ilu erinevates vormides ja materjalides.

Kust sinu ideed tulevad?

Mind inspireerib muinasjutuline, ajalooline ja müstiline maailm. Ma armastan väga muinasjutte, lugesin isegi päris suurena neid veel. Me kõik tahame unistada ja uskuda, et imed on võimalikud. Sealt saangi idee, et miks mitte riiete kaudu viia inimesed korraks sinna õnnehetke, omaenda elu muinasjuttu?

Couture-kollektsioonis «Pööriöö» oli läbivaks teemaks botaaniline ornament, öine mets. Mind köitis vabadus minna argipäevast kõrgemale, tunda end haldjana – seda tunnet igatsevad paljud sõltumata east. Naisel peab olema julgust oma unistusi teostada.

Kuidas disaineri juurde jõudmine ja kleidi tellimine toimub?

Disaineri juurde ei saa minna eeldades, et ta loeb su mõtteid. Mõistlik on avatult rääkida nii oma soovidest kui ka eelarvest, siin pole midagi häbeneda. Teenuse hindades on suur erinevus – kas ostad valmis asja Tiina brändi alt või luksusliku kleidi couture-kollektsioonist.

Hoopis kolmas hinnatase on tellida ekstra sinule loodud rõivas. Individuaalne teenus ja prooviskäimine on luksus, sinule pühendub kolm-neli inimest ja nii stiil kui istuvus peab olema täiuslik. Kleiti kätte saades inimesed mõistavad, mille eest nad maksid. Disainer peab olema perfektsionist. Me ei lase kunagi kedagi meie moemajast välja kleidiga, mis talle ideaalselt ei sobi!

Foto: Liis Treimann

Paljud ei julge moelooja juurde tulla liigsest enesekriitilisusest …

Oi, tegelikult on moelooja sinu liitlane. Nagu psühholoog, kes aitab eneseusku leida. Kindlasti ei tasu oma keha häbeneda. Moelooja näeb kohe, mis värvid töötaks, mis sobib figuurile. Mõni kilo rohkem või aasta lisaks – see pole mingi takistus kaunis välja näha! Mind nii rõõmustab, et isegi üle 70 daamid peavad endast lugu ja soovivad silma paista. See on selgelt uus tendents! Naine ei tohiks kunagi loobuda oma õigusest olla naine.

Vahel usutakse, et disainer on võlur, kes toob tähed taevast alla ja muudab sind üleöö nooreks. Tegelikult nii ei ole, aga oma ilusaima mina aitab ta välja tuua küll.

Kuidas tavaliselt ateljees käiakse – üksi, kallimaga, sõbrannaga?

Väga sageli astub uus inimene lihtsalt uksest sisse, aga osa kliente käib minu juures juba 17-18 aastat. Mehed vahel käivad vaatamas, mida siis tehakse. Sõbrannadega tulles võib tekkida arvamuste paljusus. Mina usun, et tasub usaldada ennast ja asjatundjat. Rõivadisaini protsess on niivõrd intiimne, see võiks jääda kahe inimese vahele.

Heade kliendisuhete hoidmine on vist omaette kunst?

Usalduslik suhe ja sõprus klientidega on kõige ilusam osa moekunstniku tööst. Samas pead alati olema valmis endast andma. Minu jaoks on alati tähtis olla aus. Pead olema sammukese ees, et rõõm uuest kleidist kestaks ka aastate pärast.

Kuidas otsustada, kelle ateljeesse kleidijahile minna?

Tasub kunstniku käekirjaga tutvuda veendumaks, et see sulle sobib. Meil Eestis on väga palju fantastilist moodi! Couture erineb selgelt kiirmoest, see on vastutustundlik ja ei vanane moraalselt ega füüsiliselt. Võid kindel olla, et saad endale midagi ilusat paljudeks aastateks ning ta on sul kapis nagu sõber, osake sinust. 

Foto: Liis Treimann
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles