Mehised abimehed kulinaarsetel rännakutel

, Art Priori peakokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Le Creuseti malmpott.
Le Creuseti malmpott. Foto: tootja

Kokkamine pole ammu enam pelgalt naiste pärusmaa. Üha enam mehi eksperimenteerib köögis uute põnevate maitsetega ja nagu meestele omane, siis ka erinevate köögitarvikutega.

Meeste toiduvalmistamist iseloomustab see, et neil on tihti tarvis head nuga ja head panni või küpsetusvormi. Kaubamaja Kodumaailmas leidub mitmeid tõeliselt mehiseid tarvikuid, millega meestel kindlasti meeldiks jõuluroogasid valmistada ning mis annaks neile piisava kindluse, et köögis hiilata. Tõepoolest – nüüd tasub aeg maha võtta ja leida ennast köögist – see on täielik nauding, kirjutab Hooaeg.

SWISS DIAMOND, särav teemant köögis

Swiss Diamond on märk, mida võib pidada pannide Rolls Royce’iks, see on tõeliselt särav Šveitsi teemant pannidemaailma hallis argipäevas. Šikid Šveitsi pannid valmivad käsitööna taastuvenergiat kasutavas tehases väikeses Sierre-nimelises linnas Lõuna-Šveitsi alpide vahel.

Swiss Diamondi pann (tootja foto)
Swiss Diamondi pann (tootja foto) Foto: Tootja foto

Swiss Diamondi pannide edu taga on mitu faktorit. Esiteks, ladu kui sellist firmal ei ole, seega valmivad pannid vaid tellimuse peale. Mingit masstootmist ei toimu, iga pann läbib individuaalse kontrolli oma ala meistrite käe all.

Teiseks, pannid on valminud koostöös profikokkadega, et tagada käsitlemisel täielik mugavus. Tugev käepide, karastatud klaasist kuumakindel kaas – need on peamised asjad, mis võiks igale harrastuskokale meeldida, sest need võimaldavad panni kuumutada nii pliidil kui ka ahjus.

Swiss Diamondi kasuks räägib ka lai tootevalik: saadaval on grillpanne, vokkpanne, kastmepanne, hautamispanne, keedupotte. Paljudele hobikokkadele meeldib kindlasti ka asjaolu, et tootevalikus on üsna muljetavaldava suurusega panne, millega saab korraliku kõhutäie valmistada ka suurele sõpruskonnale. Kõik need sobivad nii induktsioon- ja elektripliidile kui ka gaasi jõul töötavale küttekehale.

Neljandaks, Swiss Diamondi firmamärgiks on kujunenud eriline kate: nimelt on pannid kaetud õhukese teemantpulbrikihiga, mis muudab pannid ülimalt vastupidavaks ja kergesti puhastatavaks. Teemantkatte eelis on ka küpsetuspinna väga ühtlane kuumajaotus, mis tagab toidu perfektse pruunistumise.

Üldiselt võib öelda, et tegemist on asendamatu ja pika elueaga köögivahendiga kokkamist armastava toiduvalmistaja kodukööki. On suur tõenäosus, et kui see pann sel aastal kingikotist välja tuleb, saab sellega veel mitu-mitu aastat jõulupraadi lauale tuua.

VICTORINOXi lihvitud teravused

Tänapäeval tundub uskumatuna, et 130 aastat tagasi oli Šveits mitte just kõige rikkam riik ning tööpuudus oli kõrge. Karl Elsener otsustas olukorra lahendada sellega, et asus oma väikeses töökojas tootma nuge. Esialgu armeele, edasi juba ka kodukasutuseks. Pika ajaloo jooksul on Elseneride perekond arendanud enda noad igapäevaseks ja ka meeletult usaldusväärseks töövahendiks, alustades koduköökidest ja lõpetades tippklassi profiköökidega. Tõenäoliselt on nende filigraansete nugade omamine ühele endast lugupidavale mehele sama suur auasi kui kanda stiilseid ja laitmatu kvaliteediga kingi. Victorinoxi tootevalikus on paar peategelast, kes võiks kindlasti olla ühes korralikus köögis esindatud. 

Grand Maître peakokanuga – naljatlemisi võib öelda, et see on toidufanaatiku nugadegaraažis olev Ferrari. Stiilse ja puhta joonega peakokanuga on pika, ääretult hea lõikenurga ja vastupidava teraga nuga, mis võimaldab sooritada pea igasuguseid lõikeid vähese vaevaga ja mis eriti oluline − vägagi puhtalt. Just lõike puhtus on see, mis määratleb tihtilugu steigi või kalatüki ühtlase pruunistumise ja mahlasuse säilimise.

Koorija (tootja foto)
Koorija (tootja foto) Foto: Tootja foto

Koorija on väike vahva abiline, mis kogub meie igapäevastes köögitoimetustes üha enam populaarsust. Ilmselt teavad kõik, kui tülikas ja aeganõudev töö on igasuguste köögi-ja puuviljade koorimine. Õnneks on selles vallas tuul pöördunud, sest Victorinoxi mugavate plastist koorijatega libiseb töö nagu uisk jääl. Lisaks kõigele sellele saab koorijaga vunki juurde anda erinevatele salatitele, tehes õhukesi köögiviljaribasid garniirideks või miks ka mitte väike kurgilint džinn-toonikusse või õunaõhik Martinisse. Laske vaid loovusel lennata!

Fileerimisnuga on talviste kalatoitude valmistamisel ustav abimees. See on Victorinoxi üks läbi aegade tuntumaid nugasid (jättes muidugi kõrvale armeenoa) köökides, ääretult paindlik ja õhuke tera fileerib kala peaaegu ise. Selle noa teeb eriliseks just suurepärane tasakaal käepideme ja tera vahelisel osal, mis on kala sujuval fileerimisel ülioluline. Nende nugade eelis on peaaegu olematu nüristumine, kuna tera on mitmekordselt karastatud, et pidada vastu igasuguste kontide ja lõpuste lõikamisele. Kui see nuga olemas, tundub, et tänavused jõulud ei peagi mööduma verivorsti ja ahjupraega, vaid ahju saaks panna ühe mahlase meriahvenafilee või küpsetada hoopis forelli soolakoorikus.

Väike koorimisnuga on peakokanoa väike vend. Üpriski pisikene ja lühikese teraga koorimisnuga on asendamatu abimees peaasjalikult igasuguste kelmete ja väiksemate lõigete tegemisel, suurepärane abimees ka erinevate köögiviljade, näiteks sibula ja küüslaugu koorimisel. Koorimisnuga on ka ideaalne valik matkakotti või kalastuskohvrisse, sest see on ääretult vastupidav ja käepärane.

LE CREUSETi raudteeliiprist potid

Le Creuset on juba aastakümneid tuntud oma ajatu disaini ja pisut hullude, kuid samas väga maitsekate värvikombinatsioonide poolest. Olenemata silmatorkavast välimusest on toote taga ka tõeline tööloom. Eelkõige malmist (muide, poti valmistamisel kasutatakse ühe materjalina vanu raudteeliipreid) küpsetusnõud on meile kõigile tuttavad mahlakate hautiste või ahjupraadide valmistamisel, kuid vähem tuntud on just pagaritoodete küpsetamise võimalus. Nimelt on Le Creuseti malmpotid ka ääretult head, kui jõuludeks on plaanis teha kodus krõbeda koorikuga saia või mõnusat musta leiba − paks malmist põhi ja seinad hoiavad hästi kuumust, tekitades saiale ümber mõnusa krõbeda äärise. Kindlasti on tegemist selle talve kõige lahedama leiuga − Le Creuseti spetsiaalselt jõuludeks valitud uued värvikombinatsioonid ootavad Kodumaailmas!

WALDi Vahemere emotsioon kargel põhjamaisel pidulaual

Tadžiini küpsetusnõu (tootja foto)
Tadžiini küpsetusnõu (tootja foto) Foto: Tootja foto

Wald on tuntud Itaalia küpsetusnõude märk, mis keskendub praegu väga moes olevale rustikaalsele kokandusele. Nimelt on need küpsetusnõud tehtud savist ja just savi on see, mis annab toidule väga maalähedase ja sürreaalse maitsedimensiooni. Kodumaailmas on saadaval klassikalised küpsetusvormid ja ka maalähedase välimusega puidust serveerimisalused.

Üks silmapaistvamaid tooteid Waldi tootevalikus on tadžiini küpsetusnõu, mille juured pärinevad Marokost ja millega küpsetatakse eelkõige erinevaid liha- või kalahautiseid. Selle poti iseärasus seisneb koonusekujulises kaanes. Kui traditsioonilistes hautisepottides koguneb aur kaane alla ja jääb suures osas sinna mingiks ajaks kinni, siis tadžiinis voolab üles tõusnud aur kohe toidu sisse tagasi, tänu millele maitse aurustub minimaalselt ja tulemuseks on muidugi ääretu mahlakus. Tadžiin on fantastiline pott neile julgetele, kes on köögis juba natuke edasi jõudnud ning tahaks küpsetada ulukiliha, metsikuid linde või muid väga õrnade maitsetega toite. Kui tadžiini pistetud tükikene metssealiha, marineeritud sidrunid, natukene uhmerdatud tüümiani ja ohtralt küüslauku tundub jõululaule liialt äkiline, siis miks mitte pakkuda seda üllatusena aastavahetuse pidulauale. On ju asjalik plaan?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles